Négyszázezer autót adtunk-vettünk fél év alatt

Visszatért a vásárlókedv, a használt autók forgalma az év első hat hónapjában nagyobb volt, mint a pandémiát megelőzően, 2019-ben.

2021. 07. 20. 10:41
null
A külföldről behozott használt gépkocsik előélete sokszor rejtve marad Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legnagyobb első féléves forgalmát bonyolította a belföldi autópiac idén: az előzetes adatok 395 ezer adásvételt mutatnak, ami 1,4 százalékkal múlja felül a 2019 első hat hónapjában regisztrált 389 700 darabos eddigi csúcsértéket – közölte lapunkkal a JóAutók.hu. Tekintettel arra, hogy a második fél év forgalma rendre hat-nyolc százalékkal szokta meghaladni az első féléves szintet, komoly

esély van rá, hogy 2021-ben éves szinten is rekordmennyiségű személyautó cserél majd gazdát Magyarországon.

Abban, hogy a piaci aktivitás meghaladja a koronavírus előtti időszakét, az általános élénkülés mellett komoly szerepe van annak is, hogy évről évre dinamikusan nő a belföldi személyautó-állomány. Tavaly év végén ez az érték már meghaladta a 3,9 milliót, ami 22 százalékkal magasabb az öt évvel korábbi 3,2 milliónál.

Növekedett az érdeklődés a használt autók iránt az első fél évben
Fotó: Mirkó István

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 30, utóbbiaknak 23 százalék volt az aránya az első hat hónapban. Az alsó középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felső középkategória a Volkswagen Passattal és a BMW 3-as szériával képviselteti magát.

Miközben a használtautó-piacon a 2021 első hat hónapjában gazdát cserélő 395 ezer személyautó mennyisége csaknem hat százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 374 ezres értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 62 400 darab volt, ami négy százalékkal maradt el az egy évvel korábban mért 65 ezres értéktől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.