A boltokban is az oltást támogatják

Kiállnak az oltások felvételét ösztönző lakossági kampány küldetése mellett a kiskereskedelem munkavállalói, akik a mindennapi bolti fogyasztás során számtalanszor tapasztalhatták a járványügyi intézkedések miatti feszült helyzeteket. A szakszervezet szerint mielőbb fel kell venni a vakcinákat, hogy később ne kelljen mindenkinek újabb korlátozások között élnie.

2021. 08. 24. 8:35
Kiskereskedelem, járványügyi intézkedések, maszk, távolságtartás
Újra javasolják a maszkviselést a boltokban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljes mértékben támogatjuk a kiskereskedelemben, hogy országos kampány induljon az oltások felvételéért, rövidebb és hosszú távon is a vakcina jelenti a megoldást. Mivel idő kell, hogy hasson az oltás, most kell lépnie mindenkinek, hogy mire ideér a negyedik hullám, felkészüljünk, mégpedig úgy, hogy a lakosság Covid elleni védettsége tovább nő – mondta lapunknak Bubenkó Csaba.

A keresztényszociális értékeket valló Egyenlő.hu szakszervezet elnöke rámutatott: a kiskereskedelemben az elmúlt bő másfél évben sokféle megoldással éltek a járványügyi védekezés érdekében. Mint sorolta, 

  • volt idősek idősávja,
  • rövidített nyitvatartás,
  • ideig­lenes bezárás,
  • távolságtartás,
  • ellenőrzési kötelezettség,
  • létszámlimit
  • és naphosszat viselt maszk.

– Fegyelmezetten és a munkájukat rugalmasan végezve viselték a dolgozók ezeket a körülményeket, miközben

kezelniük kellett a legtöbbször spontán kialakult, élesebb helyzeteket is, akár a vásárlótérben, akár a raktárban.

Emlékezzünk, hogy tavaly milyen nehezen viselték az emberek a kényszerű bezártságot, amit a vírusfertőzések elterjedése miatt kellett elrendelni. Már csak emiatt is, időben el kell kezdeni az oltásfelvételt, hogy ne legyen szükség hasonló lépésekre és azok ne okozzanak megint kellemetlenségeket a hétköznapi helyzetekben – fogalmazott Bubenkó Csaba, felidézve a feszült helyzeteket. Ilyen volt, amikor a rövidített nyitvatartás idején a 19 óra előtt érkező vásárlók már nem mehettek be az élelmiszerboltokba, a szigorú szabálykövetést pedig az alkalmazottaknak kellett betartatniuk. Akkor is, amikor a négyzetméteralapon megszabott vevőszámok miatt néhol nem jutott kosár minden érkezőnek, akik nemritkán elégedetlenségüknek adtak hangot.

– Nemkülönben a maszkviselési kötelezettségnél, ami miatt a mulasztás esetén pénzbüntetésre esélyes bolti dolgozók a vásárlókat számonkérő felügyelőkké változtak. Eközben nekik egész nap, a teljes műszak alatt kellett viselniük a maszkot, hónapokon át – emlékeztetett.

Az érdekképviseleti vezető kiemelte: a kiskereskedelem és az azt kiszolgáló ellátási lánc továbbra is stabilan intézi a napi értékesítéseket, és felkészült az újabb járványhullámra, bár a láncok ezúttal nem számítanak különösebb fordulatokra. A fogyasztás a nyáron visszatért a régi kerékvágásba, felszabadult, mivel semmilyen jelenség nem emlékeztetett arra, hogy a Covid végigsöpört az országon.

– Senkit ne az motiváljon, hogy kivár, és csak ha a környezetében valaki vagy ő maga megbetegedett, akkor rohan az oltásért! – figyelmeztetett Bubenkó Csaba. – Az ország biztonsága érdekében arra buzdítunk mindenkit, hogy már most is éljen az oltás lehetőségével, ne várjon a járvány megérkeztéig – emelte ki. Felidézte azt is, hogy a vállalatoknál a korábbi hullámok alatt már kezdeményeztek oltási programokat, mivel általánosan jellemző volt a vakcinafelvétel iránti kedv a kereskedelmi munkakörökben. – Igaz ugyanakkor, hogy a ma már oltottak egy része akkor fordult a vakcina felé, amikor megbetegedéseket tapasztalt a közvetlen környzetében – jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a virológus szakértők szerint az általánosan elrendelt maszkhasználat vagy a boltok, vendéglátóhelyek újabb leállása kevésbé véd a vírusfertőzés ellen, Bubenkó Csaba megjegyezte: a bolti helyzetekben is többször megmutatkoztak a maszkok sajátosan értelmezett viselési szokásai.

 – Sokszor volt szó arról, hogy az állon viselt, félrehúzott vagy elrongyolódott maszkok inkább ártanak, mint használnak. Egyértelmű, hogy csak az oltásban lehet bízni – húzta alá, hozzátéve, hogy ha nem ér el áttörést az oltási kampány, nagyobb járványhullám esetén nem fogjuk tudni elkerülni a korlátozásokat, ami mindenki számára kényelmetlen, az újraindult gazdaságnak pedig nagyon hátrányos lenne.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.