A maximumot is elérheti a nyugdíjprémium

Egyre optimistább az idei bruttó hazai termék bővülésével kapcsolatban a kormány, már a Pénzügyminisztérium is osztja az elemzők legalább hatszázalékos GDP-növekedési várakozását.

2021. 08. 26. 12:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha eddig nem látott nagyságú prémiumot kaphatnak az idén a hazai nyugdíjasok. 

A magyar gazdaság sikeres és rendkívül gyors talpra állásával ugyanis olyan mértékben nőhet ebben az évben a bruttó hazai termék, hogy akár a törvényileg szabályozott maximumot, azaz 80 ezer forintot is kiutalhatják a novemberi nyugdíjakkal együtt prémiumként az arra jogosultaknak – olvasható a Világgazdaság cikkében. 

A nyugdíjprémiumot 2009 óta lehetne adni, de 2017-ig egyszer sem sikerült teljesíteni annak szigorú feltételeit, többek között azt, hogy a GDP növekedése haladja meg a 3,5 százalékot, és ne legyen túlköltekezés. A juttatást ugyanis az adott év GDP-adatából számolják, mégpedig úgy, hogy a novemberben esedékes nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot megszorozzák a várható GDP-növekedés 3,5 százalék feletti eredményével. Például 5,5 százalékos várható GDP-növekedés esetén a szorzás kettővel, 6 százalékos növekedés esetén pedig 2,5-del történik. Ennek alapján azok a nyugdíjasok, akiknek a novemberi juttatása eléri vagy meghaladja a 80 ezer forintot, az előbbi GDP-eredmény esetén legfeljebb 40 ezer, az utóbbinál pedig 50 ezer forintos nyugdíjprémiumra számíthatnak. A kormány is nagyjából ezt az eredményt prognosztizálja.

Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi rádióinterjújában arról beszélt, hogy a gazdaság száguldásának köszönhetően lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni. Jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek, de hozzátette: az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet. 

A kétmillió-ötvenháromezer nyugdíjas közül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 215 ezernek a nyugdíja nem érte el a havi 80 ezer forintot tavaly, nekik értelemszerűen nem a maximális összeg jár, hanem kevesebb, például 60 ezer forintos nyugdíj és 6,3 százalékos GDP-növekedés esetén 42 ezer forint. 

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.