A Tesla már fejleszti az olcsóbb modelljét

Tavaly már célzott a 25 ezer dolláros új gépjárműtípus gyártására Elon Musk, a Teslánál most úgy tűnik, halad is a fejlesztés. A drágább modellek után, ezen az árszinten már reális lehet évi több millió autó értékesítése.

Fellegi Tamás Péter
2021. 09. 07. 7:22
null
20200117 Budapest Tesla elektromos autó Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk közölte a Tesla alkalmazottaival, hogy 2023-ban tervezik piacra dobni a viszonylag olcsó típust, amely lehet, hogy teljesen önvezető lesz. A 25 ezer dolláros, széles rétegeknek szánt típusról tavaly esett szó először a Teslánál, de sokan kétségbe vonták, hogy belátható időn belül nyereségesen lehetne egy ilyen típust előállítani. A Tesla történetét ugyanakkor eddig végigkísérték a kétségek, de végül a cég legendás vezetője eddig minden ígéretét teljesítette.

A Tesla eleinte kifejezetten drága, luxus kategóriájú autókat dobott piacra, ami akkor logikusnak tűnt, mivel a hatékony akkumulátorok ára még magas volt. A negyvenezer dolláros áron kínált, igen népszerűvé vált Model 3-as típust akkor kezdték fejleszteni, majd gyártani, amikor az akkumulátorgyártásban nagy előrehaladást és árcsökkenést sikerült elérni. A cég ennek köszönhetően immár két éve nyereséges, sőt az idei második negyedévben már milliárdos eredményről számolt be.

Két típus, a Model Y és a Cybertruck gyártása még csak most indul, de közben a cég szakadatlanul fejleszti az akkumulátorgyártást, és készül arra az időszakra, amikor már olyan árszínvonalú járművet kínálhat, amelyből évente több milliót is el lehet adni. Ha a cég távlati tervei bejönnek, 

akár tízmillió fölötti is lehet a mennyiség, akár megelőzve a legnagyobb jelenlegi gyártókat, 

akik még főleg belső égésű típusokból értékesítenek ennyit.

A Teslánál az előzetes tervekhez képest többnyire késés szokott lenni, de ez egy ennyire fejlesztésigényes iparágban, ahol az akkumulátorokat folyamatosan fejlesztik és egyre hatékonyabb gyártási eljárásokat vezetnek be, érthető. Így lehet, hogy a most ígért típus is később jelenik meg, mindenesetre a cég már most szervezi a gyártását. A típus Kínában fog készülni és az egész világra onnan exportálják.

A tervek szerint az autó már teljesen önvezető lesz, Musk még azt is felvetette, hogy 

 akár kormány sem lesz az autóban.  

Ezzel jelezve, hogy előrehaladt az önvezető szoftver fejlesztése, amit rövidesen az összes Tesla típushoz árulni fognak, vagyis az eddigi Tesla-tulajdonosok is teljesen önvezetővé alakíthatják járműveiket.

A Tesla részvényárfolyama hosszú ideig irreálisan magasnak tűnt, azonban a mostani nyereségesség és a megvalósulás előtt álló tervek fényében már reális, hogy a cég akkora nyereséget termelhessen néhány éven belül, ami indokolja a magas árat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.