időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

Jót tehet a lakáspiacnak a minimálbér emelése

Jámbor Gyula
2021.09.24. 09:21 2021.09.24. 10:53
Jót tehet a lakáspiacnak a minimálbér emelése

Elodázhatja a lakáspiac válságát a minimálbér emelése, vélekedik az Ingatlan.com.

Öt év alatt egy 50 négyzetméteres fővárosi használt lakás ára 98 százalékkal 38,7 millióra emelkedett a kínálati piacon, miközben a megyeszékhelyeken 105 százalékos emelkedéssel 20,85 millióra drágult egy azonos méretű lakóingatlan - áll az Ingatlan.com lapunkhoz eljuttatott közleményében. Közben az országos átlagos nettó bérek visszafogottabban, 66 százalékkal 172 ezerről 285 ezer forintra nőttek. A lakáshitelek alacsony kamata azonban pozitív hatást gyakorolt a lakáspiaci keresletre. 

Az elmúlt hónapokban végrehajtott jegybanki kamatemelések rövid távon nem jelentenek hátrányt a lakáspiacra nézve, 

ahol az adásvételek száma harmadik éve csökken. A lakáspiac szempontjából a következő öt év legfőbb kérdés az lesz, hogy a jövőbeni vevők béremelkedése lépést tud-e tartani a lakásárak és a hiteltörlesztők növekedésével.

Tekintve, hogy a jövőre tervezett minimálbér-emelés az átlagfizetéseket is növelheti, így a bankok előbb-utóbb megkezdhetik beépíteni a magasabb kamatokat a lakáshitelek törlesztőibe. 

A fizetések emelkedése ráadásul pozitív irányba húzhatja a lakáspiaci forgalmat is.

Az ingatlan.com szakemberei úgy látják, a lakáspiac jövője szempontjából a fő kérdés az lesz, hogy a várható minimálbér-emelés és az emiatt bekövetkező átlagfizetés-növekedés lépést tud-e tartani a használt lakások árának és a törlesztőrészletek emelkedésével. Enélkül ugyanis a forgalomcsökkenés előbb-utóbb lakáspiaci korrekcióhoz vezethet.

Fotó: MTI/Balaton József