Mától igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás

Összesen kilenc hónapig kaphatnak bértámogatást a vállalkozások a képzetlen munkaerő alkalmazása után.

2021. 09. 15. 9:10
-
Medgyesegyháza, 2021. július 14. Munkások görögdinnyét válogatnak Békés megyében, Kovács Zoltán gazdálkodó medgyesegyházi telepén 2021. július 14-én. A napokban megkezdõdött a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvezõ idõjárása miatt kiváló minõségre számítanak a termelõk, akik a hõségben jellemzõ nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Az idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár kilenc hónapon át kaphatnak állami hozzájárulást az alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók a Vállalkozások munkaerő támogatása program kibővítésével. 

Mától nyújthatók be az igénylések a kilencvennapos munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatásra – közölte Bodó Sándor.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a lapunkhoz eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, hogy a regisztrált álláskeresők száma már 250 ezer közelébe csökkent Magyarországon, ami a tavaly nyári mélypont óta mintegy 130 ezer fős mérséklődésnek felel meg.

Az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatói jelentős támogatást kapnak Fotó: MTI/Balázs Attila

A program bővítésével az alacsony iskolai végzettségűek után összesen kilenc hónapig kaphatnak bértámogatást a vállalkozások. Ennek fejében vállalniuk kell, hogy teljes vagy legalább napi négyórás részmunkaidőben foglalkoztatják a kevésbé képzetteket. Az első három hónapban a vállalkozásnak minimum 120 órányi, szakmai ismeretre irányuló képzésben kell részesítenie az álláskeresőt, amihez  nem jár külön támogatás. A képzés lehet saját erőforrásra alapozó belső, de megvalósulhat külső szolgáltató (felnőttképző) bevonásával is. A teljes állomány figyelembevételével tíz munkavállalóig egyszerre legfeljebb két álláskereső, 

tíz fő felett az összes létszám maximum harminc százaléka után fizethető ki a kilecven napig folyósítható munkatapasztalat-szerzési támogatás.

Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó száz százaléka, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a megállapításkori minimálbér és annak szociális hozzájárulási adója. A munkáltató ezt követően a hat hónapon át járó Vállalkozások munkaerő-támogatását is igényelheti az álláskereső után. A munkabér a képzési időszakhoz képest nem csökkenhet.

A támogatási kérelmeket 2021. szeptember 15-től lehet benyújtani az alkalmazni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. További részletes információk a Munka.hu oldalon találhatók.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.