Nem drágultak tovább az új lakások szeptember elején

Megállította az újlakás-drágulást az építőanyagok árcsökkenése, de a továbbra is fennálló erős kereslet miatt lakásár-csökkenés nem várható – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Magyar Nemzet
2021. 09. 09. 10:50
null
A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállt az építőanyagok drágulása az elmúlt hetekben, és ez megtorpanást okozott az új lakások árnövekedésében is, augusztushoz képest lényegében stagnált az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon szeptember elején – állapítja meg az Ingatlan.com legújabb elemzése.

– Az elmúlt hónapokban drasztikus alapanyag-drágulás jellemezte a világgazdaságot, ezen belül Magyarországon is jelentősen emelkedtek az építőanyagárak. 

Az utóbbi hetekben azonban megállt a drágulás, ezzel párhuzamosan pedig az eladásra kínált új lakások ára szeptember elején, augusztushoz képest lelassult a drágulás, inkább stagnálásba váltott. Ez persze nemcsak az építőanyag-drágulás megtorpanásával magyarázható, hanem azzal is, hogy összességében már sokkal dinamikusabb árnövekedést már nem nagyon bír el a magyar piac

– idézi a portál lapunkhoz eljuttatott közleménye Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét. – A kereslet ugyanis továbbra is erős, így nem az érdeklődések elmaradásával magyarázható a drágulás lelassulása – tette hozzá.

A kereslet az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal, a két évvel ezelőttit 45 százalékkal haladja meg. Az idei hónapokban rendre nagyobb volt a kereslet az új lakások piacán, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban. Balogh László szerint a keresletet élénkítette az idei év elejétől újra bevezetett kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa, de szerepet játszik benne a csok segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége is.

Az erős kereslet miatt ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak további csökkenése az új lakások árát is mérsékelni tudná.

Az Ingatlan.com adatai szerint Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára szeptember első napjaiban 927 ezer forint volt, míg augusztusban 926 ezer forintnál járt. Ezek az árak a tavaly szeptemberi 868 ezer forintos kínálati átlagárat közel hét százalékkal haladják meg

A fővároson kívüli piacot nézve a legjelentősebb újlakás-kínálatot felvonultató megyeszékhelyek közül Debrecenben az új lakások átlagos négyzetméterára 709 ezer forint volt szeptember elején, csakúgy, mint augusztusban, igaz, ez a tavaly szeptemberi 597 ezer forinthoz képest 19 százalékos növekedésnek felel meg – olvasható az elemzésben. Kecskeméten a szeptemberi 661 ezer forintos kínálati átlagár lényegében megegyezik az augusztusi és a tavaly szeptemberi szinttel. Miskolcon is stagnálás volt havi összevetésben, ám a 603 ezer forintos átlagos négyzetméterár a tizenkét hónappal korábbihoz képest több mint 30 százalékos emelkedésnek felel meg. Ugyanakkor a győri piacon 571 ezres árral indult a szeptember, ami augusztushoz képest háromszázalékos, éves szinten pedig 18 százalékos drágulást takar.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.