Piacvezető román biztosító jelentett csődöt

Csődeljárást indítottak Románia legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező biztosítótársasága, a City Insurance ellen. A Biztosítási Garanciaalap (FGA) átveszi a társaság ügyeit, és elkezdődik a kárrendezés. Az illetékesek szerint az ügyfeleknek nincs okuk aggodalomra.

2021. 09. 23. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biztosítási Felügyelet (ASF) szeptember 17-én bevonta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) piacán vezetőnek számító City Insurance biztosítótársaság működési engedélyét, miután megállapították a cég fizetésképtelenségét. Az elmúlt időszakban a gépkocsijavító műhelyek már egyre nehezebben vállalták a City Insurance által fedezett munkálatokat – számos szerviz el is utasította a Citynél biztosítottak megkeresését –, miután tartottak attól, hogy futhatnak a pénzük után.

Mindenki tudta, hogy a biztosítótársaság alulárazott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényeket értékesít, ám ennek befolyásolására nem volt mód. „A piaci szereplők többsége igazodott a felügyelet által folyamatosan közölt referenciaárakhoz, a City azonban a minél nagyobb piaci részesedés megszerzésére hajtott. Ha a cégnek sikerül időben megállapodnia a potenciális befektetővel, beválhatott volna a stratégia, ám a törvény határidőt szabott a cég feltőkésítésére. Mivel a City Insurance bíróság által megítélt, azaz rögtön kifizetendő kötelezettségeinek összege háromszorosa-négyszerese a rendelkezésre álló pénznek, más anyagi forrása nincs, sem többletbevétele, sem lehetősége kölcsönre, lépni kellett” – mondta el a Krónika című erdélyi napilapnak Birtalan József, az ASF vezetőtanácsának tagja. Az 1998-ban alapított, bukaresti székhelyű, a teljes romániai biztosítási piacon 17 százalékos részesedéssel rendelkező City Insurance Rt. azt követően került bajba, hogy a holland I3CP Holding BV kisebbségi tulajdonos nem fizette ki a remélt 150 millió eurót a román hatóságok által elvárt tőkeemeléshez.

A biztosítótársaság csődje újabb jelzés arra, hogy további rendezésre vár a biztosítási piac. Első körben a kormány sürgősségi rendelet elfogadására készül, amely módosítja a kárrendezési folyamatot csőd esetén. Jelenleg ugyanis a törvény úgy rendelkezik: a csőd kimondása utáni hatvan napon túl kezd fizetni a garanciaalap, ám a csődeljárás rendszerint hat-kilenc hónapig is elhúzódik. E periódus egy hónapra való csökkentését tervezik, a hónapokig tartó várakozás ugyanis zavart kelthet a piacon.

Ha a City Insurance ügyfelei visszamondják a szerződésüket, visszakapják időarányosan a megmaradt pénzösszeget, és más társaságnál köthetnek kötelező gépjármű-biztosítást. A kötvényeket átveszi a garanciaalap, így a maradók sem károsodnak, ám a csőd kimondása után kilencven nappal ezek a biztosítások automatikusan megszűnnek.

Az RCA romániai piacán az ár az elsődleges szempont. Mivel senki sem magának köti a kötelező gépjármű-biztosítást, senkit sem érdekel annak a minősége. Ha a kormány elfogadja a közvetlen elszámolás lehetőségét biztosító sürgősségi rendeletet, tíz-húsz százalékos felárért a biztosított nagyobb biztonságot kap, hiszen közvetlen érdeke fűződik majd ahhoz, kivel köt szerződést. 

A City Insurance csődje minden bizonnyal bizonyos mértékig a romániai piac árviszonyait is átalakítja. A társaság megrendült helyzetéről felröppenő hírekre néhány biztosító máris emelte az árakat. A szakemberek átlagosan tízszázalékos áremelkedésre számítanak, ami amúgy a csődeljárástól függetlenül is napirenden volt, elsősorban az energiaárak emelkedése nyomán.

Borítókép: YOUTUBE

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.