Erősödhet a munkaerő hazaáramlása

A magyar munkavállalók jelentős része nem tér vissza korábbi külföldi munkahelyére. Az elmúlt egy évben több tízezer ingázó ragadt belföldön a határzárak miatt, közülük pedig egyre többen próbálnak itthon elhelyezkedni – írja keddi számában a Világgazdaság.

Forrás: VG.HU / MTI2021. 10. 26. 8:00
Shortage of lorry drivers hits UK supply chain
epa09457072 A Tesco delivery driver outside a supermarket in central London, Britain, 09 September 2021. A shortage of lorry drivers has left supermarkets and restaurants short of produce across the UK. Brexit and the Covid pandemic has meant there aren't enough lorry drivers to meet the demand. EPA/ANDY RAIN Fotó: ANDY RAIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a járvány előtt egyre kevesebben mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni, miközben egyre többen tértek haza. Ezt a folyamatot az elmúlt egy év tovább erősítette

 – mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután egyes hírek szerint a 15-20 ezret is elérheti azok száma, akik tartósan hazatérhetnek külföldi telephelyükről.

Hozzátette, az, hogy a trend megfordult, annak is köszönhető, hogy a megélhetési költségeket is figyelembe véve, bizonyos munkakörök esetében már nincs akkora különbség a nyugat-európai és az itthoni fizetések között, mint korábban. Szerinte az építőiparban is előfordulhatnak már olyan jövedelmi lehetőségek Magyarországon, amelyek nem indokolják a külföldi munkavállalást.

Az IT-szektorban is szűkült az olló, a hazai bérek mindössze 20-30 százalékkal vannak lemaradva a németországi fizetésektől – emelte ki.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a nyári hónapokban még mindig 35 ezerrel kevesebben dolgoztak az országhatárainkon kívül, mint 2019 azonos időszakában. A tavaly év végi határzárak után több tízezren ragadtak itthon, közülük sokan, ha ideiglenesen is, de Magyarországon helyezkedtek el. Vélhetően nekik is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban több foglalkoztatási rekord is megdőlt. Fontos hangsúlyozni, hogy itt azokról van szó, akiknek magyarországi háztartásuk van, akik végleg kiköltöztek, azok nem jelennek meg a hazai statisztikákban.

Ausztriában gőzerővel toborozzák a munkavállalókat, mivel most jön a síszezon, az elszívó hatás mindenképpen érvényesülni fog

 – árnyalta a képet Karácsony Zoltán, a HR Portál munkaerőpiaci szakértője. A szakember is elismerte, hogy a 2015–2016 után beindult béremelkedés hatására elkezdődött a munkaerő visszaáramlása, és emiatt egyre több területen találkozni versenyképes fizetéssel. Egyúttal arra is rámutatott, hogy nem pusztán a fizetés a döntő a külföldi munkavállalásnál, legalább annyit nyom a latban a szociális környezet vagy a megfelelő életminőség biztosítása.

Fotó: VG.hu

Mint elmondta, főleg az a kérdés az országváltásnál, hogy van-e család. 

Akinek már van, és jó ideje kint él, az nehezen jön vissza, a gyerek születése előtt könnyebb visszacsábítani a munkavállalókat 

– tette hozzá. Mindenesetre szerinte aki idáig nem ment külföldre, az valószínűleg már nem is megy. Karácsony Zoltán szerint az, hogy egyre kevesebben mennek el Magyarországról dolgozni, annak is köszönhető, hogy a munkaadók szemlélete megváltozott, próbálják megtartani a munkaerőt – olvasható a Világgazdaságban.

Borítókép: EPA/Andy Rain

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.