Felfüggesztik az amerikai adósságplafont

Megmenekült a fizetésképtelenségtől az amerikai kormány.

2021. 10. 15. 10:08
BIDEN, Joe
Washington, 2021. augusztus 27. Joe Biden amerikai elnök a kabuli kettõs terrortámadásról a washingtoni Fehér Ház Keleti termében tartott sajtóértekezleten 2021. augusztus 26-án. Legalább 103 ember, köztük 13 amerikai katona és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagja életét vesztette, mert két öngyilkos merénylõ pokolgépeket robbantott a kabuli repülõtérnél. A légi kikötõnél ezrek várják, hogy légi úton kimenekítsék õket az országból, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Stefani Reynolds Fotó: Stefani Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön aláírta az amerikai adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényt, elkerülve ezzel a szövetségi kormányzat fizetésképtelenségét decemberig – tette közzé az MTI. A jogszabály értelmében 

a 28 400 milliárd dolláros adósságplafont átmenetileg – december 3-ig – 480 milliárddal megemelik. 

Ennek hiányában az amerikai pénzügyminisztérium becslései szerint az Egyesült Államok október 18-a után fizetésképtelenné válhatott volna a felhalmozott óriási államadóssága miatt.

Fejtörésre adott okot a költségvetés túllépése Fotó: AFP/Angela Weiss

Janet Yellen pénzügyminiszter már korábban arra figyelmeztetett, hogy az adósságkorlát szintjének megemelése nélkül az Egyesült Államok pénzügyi válsággal és gazdasági recesszió veszélyével szembesülhet. A törvény elfogadását hetekig tartó viták előzték meg az amerikai törvényhozásban. Biden szeptember 30-án, néhány órával a határidő lejárta előtt írta alá azt a törvényt, amely ideiglenesen – december 3-ig – biztosítja az amerikai kormányzat finanszírozását.

Borítókép: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Stefani Reynolds

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.