Megnőtt a családok térigénye a járványban

A home office és az állami támogatások sokakat vittek az agglomerációba.

2021. 10. 26. 18:30
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kertes házak, illetve azok a budapesti városrészek és vidéki települések voltak a járvány időszakának egyértelmű nyertesei, ahol ilyen ingatlanok találhatók – állapítja meg körképében a Balla Ingatlan. Az ingatlanközvetítő cég szakemberei úgy látják, hogy a bezártság és a korlátozások rávilágítottak a nagyobb terek és a saját kert fontosságára, így a családok megindultak az agglomeráció felé.

Annál is inkább, mivel a home office miatt nem kellett bejárni az irodába, az állami támogatások is ebbe az irányba terelték őket, ráadásul Budapesttől 20-30 kilométerre egy nagyobb budapesti lakás áráért önálló családi házat vagy ikerházat tudtak vásárolni

– magyarázta Balla Frigyes, a cég IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője, hangsúlyozva, hogy hasonlót tapasztalni más kerületekben is. Kántor Istvánné, a cég X. és XVII. kerületi felelőse szerint

az online oktatás és munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet milyensége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

Rencsevics Mária, a XIX. és XX. kerület szakmai vezetője ugyanakkor érdekes kettősséget említett: noha a home office miatt nőtt a családok térigénye, és a zöldterület, a kertkapcsolat, az önálló kert egyre fontosabb sokak életében, a korábban rövid időre megtorpanó panelpiac is új erőre kapott.

Csepelen vagy a dél-pesti agglomeráció településein főként olcsóbb ingatlanokat keresnek, a 20–40 millió forintos árkategóriában a legélénkebb a kereslet. Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi iroda szakmai vezetője szerint ezzel magyarázható, hogy Csepelen a családi házakra alig mutatkozik érdeklődés, hiszen a királyerdei részen a legrosszabb állapotú, szinte lakhatatlan házak is 60-70 millió forintba kerülnek.

A Duna másik oldalán is az agglomeráció és a külső budai részek családi házas övezeteiben lehetett igazán mozgást érzékelni, így Érden, Nagytétényben vagy a XXII. kerület peremén. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője szerint a vevők leginkább a 40-50 millió forintos árszintig keresték az eladó, jellemzően felújítandó házakat.

A felújításhoz kivitelezőt lehet ugyan találni, de meg kell fizetni az árát: a szakemberek ugyanis oda mennek dolgozni, ahol többet fizetnek nekik

– jegyezte meg Nagy Csaba.

(Borítókép: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.