Népszerűtlen Bezos űrcége az alkalmazottak között

Meglepően sokan mondtak fel a Blue Origin vállalatnál, különösen azt követően, hogy a home office véget ért, és ismét mindenkinek be kell járnia a munkahelyére. Ott viszont rossz a légkör, állásajánlat pedig akad bőven máshol.

Fellegi Tamás Péter
2021. 10. 05. 10:24
Amazon and Blue Origin founder Jeff Bezos addresses the media about the New Shepard rocket booster and Crew Capsule mockup at the 33rd Space Symposium in Colorado Springs
Jeff Bezos cége is részt vehet a küldetésben Fotó: REUTERS/Isaiah J. Downing
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a dolgozók ötöde hagyta el Jeff Bezos űrcégét, ami ebben a jól képzett embereket igénylő iparágban megengedhetetlen veszteség. A legfőbb ok az, hogy a vezérigazgató, Bob Smith előírta, hogy most már a járvány idején megszokott otthoni munkavégzés helyett vissza kell térni az irodába. Ám a CNBC-nek nyilatkozó dolgozók elmondták, hogy valójában azért távoznak, mert Bob Smith vezetése alatt kifejezetten rossz lett a munkahelyi légkör, a dolgozók feszültek – ez a hatás értelemszerűen mérsékeltebben jelentkezett a home office idején.

A távozó dolgozók hozzátették, hogy 

őket Jeff Bezos lelkesedése, ötletei, víziói vonzották, de Bob Smith vezetése alatt mindennek pont az ellenkezőjét tapasztalják. 

A cégnek négyezer dolgozója van, így a húsz százalék négyszáz embert jelent. Korábban az éves lemorzsolódás tíz százalék alatt volt, de a legrosszabb évben sem haladta meg a 12 százalékot. Miután a cég székhelye Seattle városa, ahol sok ­technológiai cég van, nem jelent gondot vonzóbb állást találni.

A Blue Origin viszont komoly problémákkal néz szembe, miután a kilépések miatt lelassul a munka: a tervezett kísérletek és utazások csúsznak, ami egy a kiélezett versenyben üzemelő cégnek megengedhetetlen. A főbb programokban máris többéves elmaradások vannak a korábbi tervekhez képest, és úgy tűnik, Elon Musk cége, a SpaceX már sokkal előrébb jár. A dolgozók között végzett felmérések szerint Smith elfogadottsága 19 százalékos, míg Elon Musk 91 százalékkal büszkélkedhet. Kérdés persze, hogy mit lép ebben a helyzetben Jeff Bezos, miért nem keres új vezetőt, netán miért nem veszi át ő maga a cégvezetést.

Az Amazon éléről nemrég távozott Bezos, pont azzal az indokkal, hogy többet szeretne foglalkozni az űrcégével, és a CNBC szerint el is mélyült a technikai kérdésekben, meglehetősen komoly ismeretekkel rendelkezik már, ami az Amazon élén töltött több évtizedes vezetői múlttal kifejezetten alkalmassá tenné őt a cégvezetésre. A világ egyik legsikeresebb vállalkozóját ismerve vélhetően nem sokáig fog várni, és 

vagy keres gyorsan egy alkalmas vezetőt, vagy legalább átmenetileg átveszi ő maga az irányítást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.