időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Népszerűtlen Bezos űrcége az alkalmazottak között

Fellegi Tamás Péter
2021.10.05. 10:24 2021.10.05. 15:11
Népszerűtlen Bezos űrcége az alkalmazottak között

Meglepően sokan mondtak fel a Blue Origin vállalatnál, különösen azt követően, hogy a home office véget ért, és ismét mindenkinek be kell járnia a munkahelyére. Ott viszont rossz a légkör, állásajánlat pedig akad bőven máshol.

Idén a dolgozók ötöde hagyta el Jeff Bezos űrcégét, ami ebben a jól képzett embereket igénylő iparágban megengedhetetlen veszteség. A legfőbb ok az, hogy a vezérigazgató, Bob Smith előírta, hogy most már a járvány idején megszokott otthoni munkavégzés helyett vissza kell térni az irodába. Ám a CNBC-nek nyilatkozó dolgozók elmondták, hogy valójában azért távoznak, mert Bob Smith vezetése alatt kifejezetten rossz lett a munkahelyi légkör, a dolgozók feszültek – ez a hatás értelemszerűen mérsékeltebben jelentkezett a home office idején.

A távozó dolgozók hozzátették, hogy 

őket Jeff Bezos lelkesedése, ötletei, víziói vonzották, de Bob Smith vezetése alatt mindennek pont az ellenkezőjét tapasztalják. 

A cégnek négyezer dolgozója van, így a húsz százalék négyszáz embert jelent. Korábban az éves lemorzsolódás tíz százalék alatt volt, de a legrosszabb évben sem haladta meg a 12 százalékot. Miután a cég székhelye Seattle városa, ahol sok ­technológiai cég van, nem jelent gondot vonzóbb állást találni.

A Blue Origin viszont komoly problémákkal néz szembe, miután a kilépések miatt lelassul a munka: a tervezett kísérletek és utazások csúsznak, ami egy a kiélezett versenyben üzemelő cégnek megengedhetetlen. A főbb programokban máris többéves elmaradások vannak a korábbi tervekhez képest, és úgy tűnik, Elon Musk cége, a SpaceX már sokkal előrébb jár. A dolgozók között végzett felmérések szerint Smith elfogadottsága 19 százalékos, míg Elon Musk 91 százalékkal büszkélkedhet. Kérdés persze, hogy mit lép ebben a helyzetben Jeff Bezos, miért nem keres új vezetőt, netán miért nem veszi át ő maga a cégvezetést.

Az Amazon éléről nemrég távozott Bezos, pont azzal az indokkal, hogy többet szeretne foglalkozni az űrcégével, és a CNBC szerint el is mélyült a technikai kérdésekben, meglehetősen komoly ismeretekkel rendelkezik már, ami az Amazon élén töltött több évtizedes vezetői múlttal kifejezetten alkalmassá tenné őt a cégvezetésre. A világ egyik legsikeresebb vállalkozóját ismerve vélhetően nem sokáig fog várni, és 

vagy keres gyorsan egy alkalmas vezetőt, vagy legalább átmenetileg átveszi ő maga az irányítást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.