Újabb elővárosi vonalra érkezett meg az emeletes motorvonat

Vác és Cegléd után Nagykátára is jár a MÁV-Start emeletes vonata, hétfőn állt forgalomba az első ilyen jármű.

2021. 10. 18. 13:25
null
Várhatóan 2022-től már a dél-budai agglomerációból is emeletes KISS kocsikon lehet majd bejutni a fővárosba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 120a (Budapest–Újszász–Szolnok) vonalon hétfőn forgalomba állt az első emeletes KISS motorvonat – jelentette be a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ez az emeletes jármű a tizenötödik abból a negyvenből, amit a nemzeti vasúttársaság a svájci Stadler gyártótól rendelt. 

Immár a tizenötödik emeletes motorvonat áll forgalomba a MÁV-Start flottájában. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Homolya Róbert hozzátette, a 120a a negyedik legforgalmasabb elővárosi vonal, az itt közlekedő vonatok évente csaknem nyolcmillió utast szállítanak. Reményei szerint jövő év végén teljes lesz a KISS-flotta ezen a vonalon, tíz ilyen járművel találkozhatnak az utasok, akiknek a száma vélhetően ennek hatására tovább emelkedik majd – mondta a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója. Egyúttal jelezte, 

jelenleg a váci vonalon tíz, a ceglédi vonalon pedig négy emeletes KISS motorvonat közlekedik.

Homolya Róbert felidézte, 2017-ben írta alá a MÁV-Start Zrt. a negyven emeletes motorvonat beszerzésére a keretmegállapodást, és a magyar kormány támogatásának köszönhetően mind a negyven járművet le tudták hívni a keretből. A MÁV-Start Zrt. közleménye szerint jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike forgalomba állhat. A KISS motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd.

Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.