Egyre gyorsabban terjed a madárinfluenza

Újabb baromfitelepeken ütötte fel a fejét a madárinfluenza. A Nébih szakemberei Békés és Csongrád-Csanád megyében is találtak beteg állatokat.

Magyar Nemzet
2021. 11. 22. 16:15
null
Gödöllő, 2017. január 23. Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon 2017. január 23-án. A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés és Csongrád-Csanád megyében is megjelent a madárinfluenza – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság tájékoztatása szerint egy zsombói pecsenyekacsa-állományban és egy újkígyósi tenyészlúdtelepen is felütötte a fejét a megbetegedés. A fertőzést tegnap erősítették meg a vizsgálatok, mindkét állomány felszámolása folyamatban van.

A zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágást megelőző tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípust. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, a leölésük folyamatban van. A Békés megyei Újkígyóson pedig egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak jelentősebb elhullást, itt is bebizonyosodott a vírus jelenléte. 

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások. A járvány további terjedésének megelőzése érdekében a hatóság mindkét állomány megsemmisítését elrendelte. 

Az elmúlt napokban Bács-Kiskun megye egyre nagyobb területén és több mint tíz gazdaságban igazolta madárinfluenza vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A járvány további gyors terjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos a múlt hét végén Bács-Kiskun megye egészére, valamint több Csongrád-Csanád megyei járás teljes területére kiterjesztette a víziszárnyasok betelepítési és mozgatási tilalmát. Csak abban az esetben lehet kivételt tenni, ha az állatokat azonnali vágásra szállítják. A szigorítás egyelőre más baromfifajokra nem vonatkozik. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.