Orosz személyszállító a Boeing és az Airbus ellen

A Dubai Air Show-n mutatják be az Irkut MC–21 keskeny törzsű repülőgépet.

Munkatársunktól
2021. 11. 09. 10:55
An Airbus A380, the world's largest jetliner, generates vortex during a flying display at the 51st Paris Air Show at Le Bourget airport near Paris
A Kereskedelmi Világszervezet szerint törvénytelen volt az Airbus állami támogatása az EU-ban Fotó: Pascal Rossignol Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó úton halad az orosz fejlesztésű MC–21 keskeny törzsű sugárhajtású személyszállító, hogy decemberben megkapja a felszállási engedélyt. A repülőgép hazai gyártású hajtóművel érkezik, és Oroszország azt reméli, hogy versenyre kényszerítheti majd a Boeing és az Airbus hasonló modelljeit, legalábbis az orosz belföldi forgalomban – tette közzé a Simple Flying.com. Az Irkut MC–21 a tervek szerint még az év vége előtt megkapja a típusengedélyt. Igor Csalik orosz közlekedési miniszterhelyettes a közelmúltban megerősítette, hogy a repülőgépek tanúsítását decemberre tervezik. Az ország Szövetségi Légi Közlekedési Ügynöksége (Roszaviatszija) is jelezte, készen állnak arra, hogy rövidesen engedélyt adjanak az új repülőgépeknek.

Próbaúton a moszkvai légibemutatón Fotó: Europress/AFP

A légi eszköz fejlesztésével az orosz gyártó azt szeretné elérni, hogy legyen a kínálatában a Boeing 737 Max és az Airbus A321neo méretkategóriájába tartozó korszerű utasszállító. 

Oroszország végső célja, hogy a gép 2030-ra többnyire lecserélje a fent említett típusokat belföldön a hazai gyártmányú járművekre. 

Eddig összesen 175 megrendelést kapott az MC–21. Az első gépek a tervek szerint 2022-ben érkeznek meg a Rosszija Russian Airlineshoz. Oroszország a hazai gyártású PD–14 hajtóművekkel felszerelt MC–21-300-ast az Egyesült Arab Emírségekben a Dubai Air Show-n tervezi bemutatni, amelyet november 14–18. között rendeznek meg.

Borítókép: A nagy ellenfél, az Airbus gépe a tavalyi párizsi légi show-n (Fotó: REUTERS/Pascal Rossignol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.