Varga Mihály: Nem csak illúzió a hétszázalékos gazdasági növekedés

A magyar gazdaság felkészült a járvány utáni piaci versenyre.

Magyar Nemzet
2021. 11. 05. 17:15
VARGA Mihly
Egészségügyi fejlesztések Hatvanban - Nordfilm Packaging Kft. Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járványhelyzet a gazdasági versenytől nem mentette meg sem a cégeket, sem az országot. Hálót dobott ugyan a világra, de amint ez lekerül, a versenyfutás folytatódik – fogalmazott pénteken Varga Mihály. A pénzügyminiszter a hatvani, csomagolóipari termékeket gyártó Nordfilm Packaging Kft. és a szintén hatvani Bioextra Zrt. közös rendezvényén kiemelte: 

A magyar gazdaság készen áll a járvány utáni piaci versenyre, amelyet a magyar gazdaság szereplői jó pozícióból készek folytatni. A hazai vállalkozások a legjobb arcukat mutatták a járvány megjelenését követően is, nagyszerű példák vannak az alkalmazkodásra az elmúlt másfél évből.

Varga Mihály példaként említette a Nordfilm Packaginget is, amely egy másik helyi vállalkozással, a Bioextra Zrt.-vel együtt, az Egészségipari támogatási program résztvevőjeként összesen 1,2 milliárd forintos beruházást valósított meg Hatvanban. A miniszter hozzátette: a két projektet a kormány közel egymilliárd forinttal támogatta.

Az elmúlt egy év makrogazdasági mutatói egyértelműen visszaigazolják, hogy a koronavírus-járvány idején a kormány gyors, határozott lépésekkel jó döntéseket hozott a gazdaság és a munkahelyek védelmében. Ez idő alatt Magyarország a versenyképességi rangsorokban öt helyet lépett előre, kiérdemelt egy nemzetközi hitelminősítői felminősítést, és az elmúlt fél évben történelmi csúcsot jelentő, 4700 milliárd forintnyi beruházást valósított meg. 

Varga Mihály kiemelte: mindez nagy szerepet játszott abban is, hogy a magyar gazdaság szereplői sok más országénál sikeresebben alkalmazkodtak a koronavírus-járvány jelentette kihívásokhoz.

A kormánynak a cégekhez hasonlóan ugyancsak alkalmazkodnia kellett a megváltozott körülményekhez: az alapelveket ugyan nem kellett felülírnia, de az új kihívásokra fontos volt gyors és megfelelő válaszokat adnia – emlékeztetett Varga Mihály. Fel kellett ismernie a kormánynak, hogy miután világszerte mindenki behúzta a féket, onnantól az egészségipari termékek, alapanyagok beszerzése nehézségekbe ütközött. 

Ezért is hirdették meg az Egészségipari támogatási programot, amelynek mérlege eddig 87 milliárd forintból, 66 milliárd állami támogatással 83 megvalósult, illetve folyamatban lévő beruházás, amely hatezer munkahelyet védett meg.

A beruházások eredményeként ma már két helyen gyártanak lélegeztetőgépeket és orvosi maszkokat Magyarországon. Európának abba a kilenc országába tartozunk, melyek újra képesek hozni 2019 év végi teljesítményüket. Egészséges szerkezetű, több lábon álló gazdaságot építve sikerült ellensúlyozni az autóipar és a turizmus gyengébb mutatóit. Varga Mihály hozzátette:

Valós várakozás tehát, hogy idén hétszázalékos növekedést érjen el a gazdaság

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Nordfilm Packaging Kft. üzemavató rendezvényén (MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.