időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Véget vetnek a vadludak garázdálkodásának

Magyar Nemzet
2021.11.09. 15:01
Véget vetnek a vadludak garázdálkodásának

Bár a gazdálkodók elkötelezettek a természeti értékek megőrzésében, sajnos évek óta konfliktusforrás, hogy egyes természetvédelmi jelentőségű állatfajok tömegesen jelennek meg a mezőgazdasági területeken és komoly kárt okoznak. Hazánk bizonyos területein a téli vonulás következtében sokszor több ezer egyedből álló vadlibacsapatok jelennek meg. Tiszántúli megyéink különösen érintettek ebben a kérdésben. 

Csak Hajdú-Bihar megyében a védett állatok által okozott károk több mint tízezer hektár nagyságú területet érintenek.

 A probléma kapcsán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval és a hatóságokkal. Ennek eredményeként a napokban hatályba lépett az a vadászati idényeket érintő jogszabálymódosítás, amely enyhítheti a tömegesen hazánkba települő vadlibák okozta károkat. 

A rendelet értelmében egységesítik a vadászható vadlúdfajok vadászati idényét, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amely szerint egyes tiszántúli megyékben csak decemberben kezdődhetett meg a vadászatuk. Így a jogszabályban foglalt három vadlibafaj vadászati idénye az ország teljes területén egységesen október 1-től január 31-ig tart.

 Megváltoztak az elejtési korlátozások is: az új előírás szerint nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)