időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

Albán távközlési céget vesz a 4iG

Magyar Nemzet
2021.12.23. 21:23 2021.12.23. 21:38
Albán távközlési céget vesz a 4iG

Végleges adásvételi megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a ONE Telecommunications megvásárlásáról – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén. A ONE az albán mobilpiac legjobb minőségű szolgáltatását nyújtja, többek között a 632 saját, 5G-szolgáltatásra felkészített adótornya révén, amelyekkel a teljes lakosság 98,5 százalékát eléri a társaság. A szolgáltatások és a brand újragondolása után a 420 munkavállalót foglalkoztató ONE az elmúlt időszakban jelentősen növelte piaci részesedését, amely 2021 harmadik negyedévében 41 százalék volt az előfizetők között.

– Az elmúlt évben megújított távközlési hálózatával a ONE Telecommunications erős növekedési potenciállal rendelkező távközlési szolgáltató, amely az akvizíció lezárását követően jól illeszkedik majd nyugat-balkáni telekommunikációs portfóliónkba. A ONE Telecommunications és az ALBtelecom megvásárlásával a 4iG-csoport válhat Albánia egyik legnagyobb befektetőjévé, illetve az albán távközlési piac legnagyobb szereplőjévé. Szakmai befektetőként érkeztünk az országba, ahol hosszú távon szeretnénk jelen lenni a lakossági és üzleti ügyfelek magas minőségű kiszolgálásával – hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

Elvin Guri, a ONE többségi tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt három év alatt a ONE-t Albánia legjobb mobilszolgáltatójává fejlesztették. A gyorsan emelkedő előfizetői bázissal bíró ONE a mobilpiaci szegmensben jelentős további növekedés előtt állhat a vállalat elmúlt években kialakított, jól működő stratégiája révén. A társaság 1,36 millió előfizetővel rendelkezik, árbevétele 2020-ban 68,1 millió euró, a társaság EBITDA-ja pedig 20,8 millió euró volt.

A 4iG december elején jelentette be, hogy többségi, 80,27 százalékos részesedést szerez Albánia legnagyobb részben állami tulajdonú vezetékes és mobilszolgáltatásokat nyújtó távközlési vállalatában, az ALBtelecomban. Amennyiben a hatóságok hozzájárulnak a ONE Telecommunications felvásárlásához is, úgy a 4iG-csoport lesz Albánia legnagyobb szereplője a távközlési szektorban. A mobilpiaci fókuszú ONE, illetve a vezetékes és mobilszolgáltatásokat nyújtó ALBtelecom portfóliója erős szinergiák kialakítására teremthet lehetőséget. A felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. Az ügylet az albán hatósági eljárásokat követően zárulhat.

Borítókép: MTVA/Róka László

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.