Dél-magyarországi megyékben nyílik meg a napelempályázat

Akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.

2021. 12. 13. 19:31
null
20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn indul a lakosságnak szóló napelemes pályázat második szakasza, amelyben újabb hat megye, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna lakói igényelhetnek támogatást napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtéskorszerűsítéshez és akkumulátor telepítéséhez – közölte Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, 

a kormány célul tűzte ki, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon, így jelentősen növeljék a napenergia-termelést, és tíz év alatt meghatszorozzák a kapacitást, amihez jelentős állami támogatást kívánnak biztosítani.

A kormány célja, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés kilencven százaléka szén-dioxid-mentes legyen. Ezt segíti a december 6-án elindult lakossági pályázat, amely több mint 201 milliárd forintos keretösszeggel támogatja napelemes rendszerek és akkumulátorok telepítését, nyílászárók cseréjét, illetve fűtési rendszerek korszerűsítését. A pályázat kifejezetten az átlagjövedelemnél alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget, amelyek számára nehézséget jelent a megújuló energiaforráson alapuló, modern és környezetkímélő megoldásokra való átállás. A támogatás révén ezek a családok olcsó, saját maguk által termelt áramhoz juthatnak, így a kormány egyszerre segíti a leginkább rászorulókat és a zöldátállást is az országban. A pályázatnak köszönhetően akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.

Borítókép: Telepítik a napelemeket (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.