Kötelezővé tenné az élelmiszer-adományozást az áruházláncoknak az Agrárminisztérium.
Ahogyan azt lapunk a tárcától megtudta: az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó szabályozás bevezetésével az élelmiszer-kiskereskedőknek a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket a jövőben rászorulók részére kell felajánlaniuk. A tárca tervei szerint a legnagyobb boltoknak élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is kell majd készíteniük, amit az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) nyújthatnak be.
Ebben a dokumentumban a kiskereskedő cégek maguk határozhatják meg, hogy milyen eszközöket használnak a náluk keletkezett élelmiszer-hulladék csökkentésére. A vállalkozások továbbra is használhatják eddigi csatornáikat, és folytathatják eddigi adományozási tevékenységüket, de tovább is fejleszthetik azokat. A megmaradt élelmiszerek közül a legalább 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt lévő termékeket kell kötelezően felajánlaniuk. A fogyaszthatósági idővel nem rendelkező, valamint a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozna a szabályozás.
A célunk az élelmiszer-pazarlás csökkentése, aminek költségét a legnagyobb bevétellel rendelkező gazdasági szereplőknek kell finanszírozniuk. A rendszer működésének költségeit a kiskereskedelmi adó legfelső sávjának emelése fedezné. Az ebből származó bevételt az ÉMK az adományozást végző karitatív szervezetek megerősítésére fordítja
– közölte lapunkkal az Agrárminisztérium.
A felajánlott élelmiszerek elosztását a már említett Élelmiszermentő Központ koordinálná. A száz százalékban állami tulajdonú nonprofit vállalkozás a beérkezett adományok koordinálása mellett információkkal is segíti majd a kiskereskedőket, valamint közreműködik az élelmiszer-hulladék mérésével kapcsolatos adatszolgáltatásban.
Az élelmiszerek újraelosztására nem hoznak létre egy új állami logisztikai rendszert, hanem a meglévő karitatív szervezeteket erősítenék meg annak érdekében, hogy a várhatóan megnövekedett mennyiségű felajánlott élelmiszert el tudják juttatni a rászorulók részére. Ez a megoldás a jótékonysági cél mellett hatékonyan szolgálja az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentését.
Az új európai uniós szabályozásnak köszönhetően egyébként lehetővé vált az is, hogy a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket adományozás céljából szétosszák a rászorulók között. Így ezeknek az élelmiszereknek sem kell a hulladéklerakókba kerülniük.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)