Hulladék helyett adomány lehet a megmaradt élelmiszerből

Hatalmas lépést tenne az Agrárminisztérium az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében. A tárca által kidolgozott jogszabály kötelezővé tenné, hogy az áruházak a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket felajánlják a rászorulóknak. A javaslat szerint karitatív szervezetek közreműködésével juttatnák el az élelmiszer-kereskedők által az élelmiszermentésbe felajánlott élelmiszereket a rászorulók részére.

2021. 12. 13. 18:15
Élelmiszer adomány Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelezővé tenné az élelmiszer-adományozást az áruházláncoknak az Agrárminisztérium. 

Ahogyan azt lapunk a tárcától megtudta: az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó szabályozás bevezetésével az élelmiszer-kiskereskedőknek a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszereket a jövőben rászorulók részére kell felajánlaniuk. A tárca tervei szerint a legnagyobb boltoknak élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is kell majd készíteniük, amit az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) nyújthatnak be. 

Ebben a dokumentumban a kiskereskedő cégek maguk határozhatják meg, hogy milyen eszközöket használnak a náluk keletkezett élelmiszer-hulladék csökkentésére. A vállalkozások továbbra is használhatják eddigi csatornáikat, és folytathatják eddigi adományozási tevékenységüket, de tovább is fejleszthetik azokat. A megmaradt élelmiszerek közül a legalább 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt lévő termékeket kell kötelezően felajánlaniuk. A fogyaszthatósági idővel nem rendelkező, valamint a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozna a szabályozás.

A célunk az élelmiszer-pazarlás csökkentése, aminek költségét a legnagyobb bevétellel rendelkező gazdasági szereplőknek kell finanszírozniuk. A rendszer működésének költségeit a kiskereskedelmi adó legfelső sávjának emelése fedezné. Az ebből származó bevételt az ÉMK az adományozást végző karitatív szervezetek megerősítésére fordítja 

 – közölte lapunkkal az Agrárminisztérium. 

A felajánlott élelmiszerek elosztását a már említett Élelmiszermentő Központ koordinálná. A száz százalékban állami tulajdonú nonprofit vállalkozás a beérkezett adományok koordinálása mellett információkkal is segíti majd a kiskereskedőket, valamint közreműködik az élelmiszer-hulladék mérésével kapcsolatos adatszolgáltatásban. 

Az élelmiszerek újraelosztására nem hoznak létre egy új állami logisztikai rendszert, hanem a meglévő karitatív szervezeteket erősítenék meg annak érdekében, hogy a várhatóan megnövekedett mennyiségű felajánlott élelmiszert el tudják juttatni a rászorulók részére. Ez a megoldás a jótékonysági cél mellett hatékonyan szolgálja az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentését. 

Az új európai uniós szabályozásnak köszönhetően egyébként lehetővé vált az is, hogy a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket adományozás céljából szétosszák a rászorulók között. Így ezeknek az élelmiszereknek sem kell a hulladéklerakókba kerülniük. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.