Több mint 90 ezer cég spórolhatna jövőre a kisvállalati adóval

A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek csütörtökön és pénteken kapják meg az erről szóló tájékoztatást – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Forrás: MTI2021. 12. 02. 8:23
IZER Norbert
Budapest, 2020. prilis 25. A kormany.hu ltal kzreadott kpen Izer Norbert, a Pnzgyminisztrium adgyekrt felels llamtitkra a koronavrus-fertzs elleni vdekezsrt felels operatv trzs online sajttjkoztatjn 2020. prilis 25-n. MTI/kormany.hu/Botr Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban elektronikus tájékoztatást kapó vállalkozásoknak mindenképp érdemes megfontolni a kivára váltást, a cégek ugyanis jelentős összegű adót spórolhatnának meg – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a próbaszámításokat a 2022-es évre a várható eredmények alapján minden cégnek érdemes elvégeznie, hiszen a hivatal a számításait a múltbeli adatokra alapozza, és csak azoknál a cégeknél végzi el, amelyeknél minden szükséges információ rendelkezésre áll.

Érdemes 10 percet szánni a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorára – fogalmazott Izer Norbert, aki szerint szinte biztosan a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy jövőre a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég fejlesztésre fordítja vissza a keletkező nyereségét.

A kisvállalati adó a kkv-kat befektetésre és fejlesztésre ösztönzi, így az Európai Unió legversenyképesebb adófajtája, de emellett Magyarországon is rekorder, hiszen ebben az adónemben nő a leggyorsabban az adózók száma

– jelentette ki Izer Norbert.

Öt évvel ezelőtt mindössze 6500, de még 2018 decemberében is csak 29 ezer kivást tartott nyilván az adóhivatal, idén november végére ez a szám már csaknem elérte a 68 ezret – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte, hogy jövőre még vonzóbb lesz a kiva, hiszen egy százalékponttal, 11-ről 10 százalékra csökken az adómértéke.

A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Izer Norbert (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.