Magyar repülőgépalkatrész-javító vállalat alakult

A Tungsram új cége egy évi százmilliárd dolláros világpiacra készül betörni.

Magyar Nemzet
2021. 12. 21. 17:31
FRANCE - AERONAUTICAL - THE MINISTER OF TRANSPORTS VISITS AIRBUS
FRANCE-AERONAUTICAL-THE MINISTER OF TRANSPORTS VISITS AIRBUS Fotó: ADRIEN NOWAK

A Tungsram új cége egy évi százmilliárd dolláros világpiacra készül betörni.

Tungsram Aero Space Power Kft. néven új cég jött létre a Tungsram-vállalatcsoporton belül. A repülőgép hajtómű-alkatrészek javításával, karbantartásával foglalkozó, budapesti székhelyű és kisvárdai telephelyű egy évi százmilliárd dollár forgalmú piacra készül betörni – tájékoztatta lapunkat a Tungsram. A kétmilliárd forintos alaptőkével indított vállalatnál 125-en dolgoznak.

Az alapítók, Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnök-vezérigazgatója, Herdon István, a Xanga-csoport tulajdonosa és az újonnan létrejött vállalat ügyvezetője, Kürthy Attila szerdán írta alá azt a megállapodást, amely a Tungsram Aero Space Power Kft. működésének kezdetét jelenti. Az úgynevezett MRO (maintenance, repair, overhaul – légiközlekedési karbantartás és nagyjavítás) szolgáltatások az iparági szereplők megítélése szerint további, folyamatos növekedési potenciállal bír. Ehhez társul két másik terület, az energiaiparhoz és a megújuló energiához kapcsolódó karbantartás és alkatrészgyártás. A Tungsram kisvárdai gyárának jelenlegi partnerei a GE Aviation, GE Power és a GE Renewable.

– A Tungsram világszínvonalú gyártási megoldásokat, hajtóműjavítási szolgáltatásokat kínál a legnagyobb turbinagyártóknak és MRO szolgáltatóknak – mondta Kürthy Attila, hozzátéve, hogy a cég jelentős növekedési potenciált lát az ipari gázturbinák piacán is, ahol szintén megvetné a lábát.

A Tungsram Aero Space Power jelenleg az egyetlen olyan repülőgépmotor-alkatrészgyártó üzem a kisrégióban, amely az európai és az amerikai légügyi hatóság (az EASA és a FFA) tanúsítványával is rendelkezik. A kisvárdai gyár a kelet-magyarországi régió egyik kiválósági központja a hegesztés területén.

A Tungsram Aero Space Power a közeljövőben a kínai légügyi hatóság, a CAAC tanúsítványát is tervezi megszerezni.

A dolgozók nagy része a Tungsram Operations Kft. kisvárdai gyáregységének állományából került át, a változást pozitívan fogadták. Az Aero Space Power további munkalehetőséget is kínál a régióban, jelenleg hegesztőket, villanyszerelőket, lakatosokat, inspektorokat keresnek.

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója szerint azért volt szükség külön specializált cégre a csoporton belül, mert ezáltal nagyobb szabadsággal lehet vállalati stratégiát kidolgozni, és finanszírozásról gondoskodni. A további növekedéshez szükséges volt külső szakmai és pénzügyi befektetők bevonása – ilyen alapító partner a Xanga-csoporthoz tartozó Wex Tasp Share Kft. A Xanga-csoport elmúlt tíz évben a légiipari környezetben megvalósított fejlesztései lassan elérik a százmillió dollárt.

Borítókép: Az Airbus A350-es gépe épül a franciaországi Toulouse-ban. Jól jöhet a segítség a szervizelésben (Fotó: Adrien Nowak/Hans Lucas via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.