Sokat utaztunk az év utolsó előtti hónapjában

Közel négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma tavaly novemberben 2020 novemberéhez képest.

Magyar Nemzet
2022. 01. 11. 9:26
Balatonfüred, 2015. augusztus 26. Balatonfüred és környékének látképe a Tamás-hegyi Jókai kilátóhoz vezető útról. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendégéjszakák száma 2020 novemberéhez képest közel négyszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 39 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – novemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva több mint két és félszeresére nőtt, azonban 36 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. novemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nyolcszorosára emelkedett, de még így is 43 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

2021. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A belföldi vendégek száma háromszorosára, a vendégéjszakáké több mint két és félszeresére növekedett. A vendégszám 292 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 644 ezer volt. Az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva háromszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom több mint másfélszeresére, az üdülőháztelepeken és a kempingekben több mint kétszeresére nőtt tavaly novemberhez képest. A két legnépszerűbb turisztikai régió közel azonos részesedéssel a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, mindkét régióban a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.
  • A külföldi vendégek száma tizenegyszeresére, a vendégéjszakáké nyolcszorosára emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 229 ezer vendég összesen 622 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek az éjszakák 88 százalékát szállodában töltötték, ez nyolc és félszeres bővülést jelent 2020 novemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák kétharmadát regisztrálták

 

Tavaly novemberben 1917 kereskedelmi szálláshely, köztük 733 szálloda és 777 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 51 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 180 százalékkal többet, összességében 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2021. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek négy százalékkal több, összesen 14 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 0,8, a külföldiek 12 százalékkal több (9,9, illetve 4,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 14 százalékkal nőtt, és 262 milliárd forintot tett ki.

 

Borítókép: Balatonfüred madártávlatból (Fotó: MTVA/Lehotka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.