időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Tízmilliárdos támogatás a zöldgazdaság cégeinek

Magyar Nemzet
2022.01.06. 07:45
Tízmilliárdos támogatás a zöldgazdaság cégeinek

A Zöld nemzeti bajnokok program részeként tízmilliárd forinttal folytatódik a zöldgazdaság területén működő vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása. A pályázat előminősítésére szerdától lehet jelentkezni – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). „A kormány elkötelezett a nagy növekedési potenciálú zöldgazdasági vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása mellett, mert így lesznek nemcsak high-tech, hanem fenntartható munkahelyeink is Magyarországon, amelyekkel megnyerhetjük az előttünk álló évtizedet” – idézi a közlés György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt.

A Zöld nemzeti bajnokok program (GINOP Plusz 1.3.1-21) célja az energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgáló, a vízfelhasználás hatékonyságának növelését biztosító, az elektromobilitást elősegítő, a másodlagos forrásból alapanyagot előállító, valamint az egyszer használatos és egyéb műanyag termékeket helyettesítő készterméket gyártó cégek megerősítése. Eddig már csaknem félszáz ilyen vállalkozás nyert el támogatást – tette hozzá György László.

A program segítségével a vállalkozásoknak lehetőségük van új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlanberuházás megvalósítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, illetve kísérleti fejlesztésre, gyártási licenc és know-how beszerzésre, tanácsadás igénybevételére. A felhívás keretében a zöldgazdaság területén működő vállalkozások húszmillió és másfél milliárd forint közötti támogatásban részesülhetnek. A támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő, intenzitása maximum ötven százalék, tehát száz forint beruházásból akár ötven forintot átvállal az állam.

A felhívásra azok a legalább három főt foglalkoztató vállalkozások pályázhatnak, amelyek legalább egy lezárt, teljes üzleti évük van és nem tartoznak a kata hatálya alá. További kritérium, hogy a pályázó vállalkozásnak a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó jóváhagyott lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója szerinti nettó árbevétele legalább harmincmillió forint legyen. Pályázni csak az előminősítési tanúsítványok birtokában lesz lehetőség, ami szintén azt segíti elő, hogy a legversenyképesebb projektek valósuljanak meg – írja az ITM.

A Zöld nemzeti bajnokok program előminősítésére a Znb.ifka.hu oldalon való regisztrációt követően lehet jelentkezni január 19. éjfélig. A támogatási kérelmek benyújtására az értékelést követően, február 10. és 24. között lesz lehetőség.

Borítókép: Az egyszer használatos termékeket helyettesítő készterméket gyártó cégek is részesülhetnek a támogatásból (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.