Több idei matrica kelt el elővételben, mint tavaly

Sosem vásároltak még meg annyi éves autópálya-matricát az év végi elővásárlási kampány keretében, mint tavaly decemberben.

2022. 01. 03. 12:35
null
Szekszárd, 2015. január 8. Az útdíjköteles M9-es autóút Szent László hídra vezetõ szakasza Szekszárd közelében 2015. január 8-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-ban bevezetett decemberi matrica elővásárlási lehetőség népszerűsége folyamatosan nő. Míg az induláskor még csak bő 76 ezer, két évvel később már mintegy 120 ezer, tavalyelőtt pedig valamivel több mint 142 ezer darab következő évre szóló éves vignetta kelt el – közölte lapunkkal a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. 

A tavaly decemberben megvásárolt majdnem 162 ezer darab e-matrica 14 százalékkal haladja meg a korábbi legmagasabb értéket. 

Az érvényességi idő kezdete előtt érvényesített 2022-es éves autópálya-matricákból közel 70 ezer darab volt éves országos, a fennmaradó 92 ezer darab pedig megyei úthasználati jogosultság. – Az adatok arra engednek következtetni, hogy az autósok egyre tudatosabban terveznek az autópálya-matricák nyújtotta előnyökkel – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. 

A 2022-es éves autópálya-matricák január 1-jétől 2023. január 31-ig használhatók. 

Hasonlóképpen még idén januárban is érvényesek a tavalyra szóló éves vignetták. Az éves országos pályamatricából 14 százalékkal kelt el több, mint egy évvel korábban. Ebből a matricatípusból a legtöbbet, közel 139 ezer darabot személygépkocsikra (D1 díjkategóriájú járműre) vásárolták meg a közlekedők, a bővülés itt is 14 százalékos. A 2022-es megyei matricákból 12 százalékkal vettek meg többet, mint 2020 decemberében. Ezeknek a jogosultságoknak több mint felét, közel 51 ezret Pest megyére váltották meg az elővásárlási kampányban. A második helyezett Fejér megyei matricából bő 8,6 ezer, míg a Győr-Moson-Sopron megyei vignettából kicsivel több mint 8 ezer darab kelt el.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese úgy kommentálta az adatokat, hogy az autópálya-matricákkal korábban sosem látott ütemben bővülő gyorsforgalmi hálózatot használhatnak az autósok. 

A hazai sztrádák összes hossza 2010-ben még nem érte el az 1300 kilométert, mára pedig a kétezer kilométert közelíti. 

2019 óta egymás után három évben adtunk át száznál több kilométernyi autópályát és autóutat – emlékeztetett a politikus.

Borítókép: a szekszárdi Szent László híd felé vezető autópálya-szakasz (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.