Több száz milliárd forintból fejlődhet a hazai élelmiszeripar

Behozta évtizedes lemaradását a tejipar, a jövőben a versenyképesség fokozását segítik a beruházások.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 14:50
Olyan legeltetési rendszer kell, amelyben nem vagy korábban használnak féreghajtót Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– További fejlesztési és bővítési forráshoz jut a hazai tejtermelés és tejfeldolgozás, a kormány elkötelezett az ágazat fejlesztése iránt – mondta szerdán Erdős Norbert. 

Az Agárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a támogatásokkal kapcsolatban emlékeztetett, hogy a 2014–2020-as időszakban a vállalkozások közel negyvenmilliárd forintos hazai és uniós forráshoz jutottak. Az átmeneti, tavalyi és idei vidékfejlesztési keret, illetve a 2023–2027-es új program már lehetővé teszi, hogy a mikro- és kisvállalkozások mellett már a közepes és nagyvállalatok is pályázhassanak. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy 

az iparban megvan a beruházási igény, hiszen a nyár végén nyitott 200 milliárd forintos keretösszegű, komplex élelmiszeripar-beruházásra kétszeres volt a túljegyzés. 

A tervek szerint 2023-ban és 2025-ben is hasonló célú és nagyságrendű támogatási forrás meghirdetésére kerül sor, így az ágazat, és köztük a tejipar szereplői további lehetőségekhez jutnak.

Erdős Norbert beszélt arról is, hogy a korábbi támogatások lehetővé tették, hogy az ágazat több évtizedes lemaradását helyre tudja hozni. Most pedig lehetőség nyílik a versenyképesség fokozására, a hazai és a nemzetközi piacon történő nagyobb szerepvállalásra. 

Az állandóan változó fogyasztói igények és a gazdasági környezet is proaktív hozzáállást vár az élelmiszeripari vállalatoktól, ebben pedig a tejipar szereplői élen járnak. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.