Újabb területekkel bővülhetnek a hazai gyümölcsöskertek

Márciusban ismét meghirdeti a népszerű ültetvénytelepítési pályázatot az Agrárminisztérium.

Magyar Nemzet
2022. 01. 10. 14:20
Kisrécse, 2019. április 8. Speciális munkagéppel permetezik a körtefákat egy Kisrécse közelében fekvő körteültetvényen 2019. április 8-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciustól ismét pályázhatnak ültetvénytelepítésre a gyümölcstermelők. Az Agrárminisztérium újranyitja a Vidékfejlesztési program részeként 2021-ben meghirdetett pályázatot – közölte Nagy István, a tárca vezetője. 

A beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 500 millió forint lehet.

A miniszter szerint az újranyitott felhívás alapján alapvetően változatlan feltételekkel lehet magas termőképességgel és nagy termésbiztonsággal rendelkező gyümölcs- és gyógynövény-ültetvények létrehozására támogatást igényelni. Néhány változásra azonban számíthatnak az érdeklődők.

Új támogatott fajként lehetőség nyílik például komlóültetvények létesítésére is, emellett új támogatási célként jelenik meg az ökológiai művelésű ültetvények telepítésének támogatása. Az ökológiai művelés vállalása esetén a meghatározott gyümölcsfajok vonatkozásában alacsonyabb hektáronkénti tőszámmal, extenzívebb kialakítással, akár az üzemi termelésből kiszorult tájfajták telepítésével hozható létre új ültetvény.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a múlt évben mintegy 15 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett felhívásra több, mint 20 milliárd forint összegben nyújtottak be támogatási igényt a gazdák. Az érintettek mintegy 2500 hektár új, intenzív gyümölcs-, valamint 1700 hektár új gyógynövényültetvény létrehozását tervezik. 

Ahogyan arról lapunk beszámolt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a múlt évben közel 2400 hektárra adott ki új termőhelyi kataszteri besorolást. A gazdálkodók körében továbbra is az alma a legnépszerűbb, a bogyós gyümölcsök közül pedig epret termesztenének a legnagyobb területen. Emellett azonban számos újdonság is bekerült a nyilvántartásba, például Zalában mogyoró, Somogyban csipkebogyó termesztésébe fognának a gazdák.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.