A franciák nem érzékelik a gazdaság jobb teljesítményét

Jól teljesített a francia gazdaság, de az emberek ebből semmit sem érzékelnek a mindennapokban.

Nagy Kristóf
2022. 02. 10. 19:50
Sárgamellényesek tiltakoznak az adóemelések ellen Párizsban 2018 végén (Fotó: Europress/Abdulmonam)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország is az áprilisi választásokra készül, a felmérések szerint Emmanuel Macron jelenlegi államfő újraválasztása várható. Macron népszerűsége ugyanakkor az elmúlt hetekben csökkent, noha a legfőbb gazdasági mutatók régóta nem voltak ilyen kedvezők. 

A magyar és a francia szavazókban közös, hogy a megélhetési költségek és az életszínvonal változása döntheti el a voksolást. Mind a magyar, mind a francia gazdaság jobban teljesített az elmúlt időszakban a hasonló tulajdonságokkal bíró államok közül. Jelentős különbség ugyanakkor, hogy míg a felmérések szerint 

a magyar társadalom érzékeli az életszínvonal emelkedését és a többség elismeri a kormány eredményeit, addig Franciaországban a lakosság elégedetlen, nem tapasztal javulást, sőt a többség visszaesést érzékel. 

A Politico helyzetértékelésében rámutatott, tavaly hét százalékkal nőtt Franciaország GDP-je, ami fél évszázada a legnagyobb növekedés, és első a legfejlettebb országokat tömörítő G7-országok közül. A munkanélküliség nyolc százalék alá csökkent, amire 15 éve nem volt példa és az inflációt is sikerült alacsonyan, 2,1 százalékon tartani. 

A földgáz ugyanakkor 2021 első kilenc hónapjában 51 százalékkal drágult, 

míg az üzemanyagok ára tíz eurócenttel magasabb annál az árnál, amely a sárgamellényes mozgalmak hónapokon át tartó demonstrációihoz vezetett.

Borítókép: Sárga mellényesek tiltakoznak az adóemelések ellen Párizsban 2018 végén (Fotó: Europress/Abdulmonam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.