időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A gazdasági kamara szerepe döntő volt a válságkezelésben

Magyar Nemzet
2022.02.19. 10:33 2022.02.19. 11:43
A gazdasági kamara szerepe döntő volt a válságkezelésben

 – A nemzetközi koronavírus-járvány okozta válság leküzdésében a kormány, a kamara és a piaci résztvevők együttműködése döntő jelentőségű volt, hiszen így gyorsabban sikerült meghozni a szükséges döntéseket – jelentette ki szombat délelőtt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idei gazdasági évnyitóján a kamara elnöke. Parragh László hangsúlyozta: 

az állami beavatkozás egyes helyzetekben elkerülhetetlen, és ez sok csődöt is megelőzött.

A kamara részt vett a gazdaságvédelmi akciótervben, rendszeresen jelezték a kormánynak, hogy a vállalkozók milyen problémákról számoltak be, és a kamarai javaslatok sok esetben be is kerültek a programba.

Ilyenek voltak a hitelmoratórium és annak meghosszabbítása, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a gazdaság egyensúlyának figyelembevételével, továbbá a szociális hozzájárulási adó egyidejű csökkentésével, a helyi iparűzési adó felezése, a kiszállított készételek áfacsökkentése, ami lehetővé tette az ágazat túlélését.  

Az MKIK és a kormány hosszú évek óta köt új és újabb megállapodásokat, ezeket pedig mindig be is tartotta mind a két oldal. Parragh László szerint az együttműködés így hosszú távon sikeres.

Borítókép: Parragh László (Fotó: Mirkó István)

Gazdasági évnyitó

Orbán Viktor: Javítani kell a magyar cégek profitegyenlegét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.