Jobban nyomja a gázpedált, akinek tele van a zsebe

Fütyülnek a sebességkorlátozásra az autósok a közvélekedés szerint. A sofőrök nagy része visszautasítja a vádat.

2022. 02. 17. 10:35
null
Budapest, 2015. prilis 16. Egy rendr traffipaxszal a jrmvek sebessgt mri Budapesten, a Trkvszi ton 2015. prilis 16-n. Reggel hat rakor 24 rs sebessgellenrzsi akci indult Eurpa 22 orszgban. MTI Fot: Honczy Barnabs Fotó: Honéczy Barnabás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magasabb jövedelmű férfi autósok között több a gyorshajtó, lakott területen belül és kívül kevesebb mint felük hajt a megengedett sebességgel, míg az alacsony és közepes jövedelmi kategóriába sorolt autósoknál jobb az arány.  Többek között ezt is tartalmazza a K&H reprezentatív felmérése, amely a különböző KRESZ-szabályok betartását vizsgálta, immár negyedik alkalommal.  Az autósok megítélése vegyesnek mondható: az összes megkérdezett szerint – beleértve a jogosítvánnyal nem rendelkezőket is – 

az autósok leginkább a telefonálásra, a sebességhatárok és előzési szabályok betartására vonatkozó szabályokat szegik meg. 

Igaz, a korábbi évekhez képest javult a helyzet. A vezetés közbeni telefonhasználatot a megkérdezettek 73 százaléka szerint nem tartják be az autósok, 2020-ban 76 százalékuk, 2019-ben pedig 81 százalékuk vélekedett így. A válaszadók 38 százaléka mondta azt, hogy az autósok szabályosan előznek, a korábbi években mért 31 százalékhoz képest ez jobb eredmény. Bár a megkérdezettek szerint az ittas vezetésre és a közlekedési lámpákra szóló előírások számítanak a leginkább betartott szabályoknak, ezen a téren a múlt évhez képest romlott a helyzet. A kutatás eredményei alapján 36 százalékuk szerint az autósok ittasan vezetnek, míg egy évvel korábban még a válaszadók 28 százaléka mondta ugyanezt. 

Külön téma a gyorshajtás: az összes megkérdezett válaszaiból az látszik, hogy 

a többség – 72 százalék – szerint az autósok gyakran, vagy szinte mindig átlépik a sebességhatárokat. 

Ez megegyezik a 2020-ban mért aránnyal, de kedvezőbb, mint a 2019-es eredmény, amikor 81 százalékos volt az arányuk. Érdekes eredmények születtek ehhez képest a jogosítvánnyal rendelkezők táborában. A gyakorló sofőrök 45 százaléka állította, hogy mindig szigorúan betartja a sebességhatárokat. Tehát az autósok saját bevallásuk szerint sokkal szabálykövetőbbek, mint azt gondolják róluk. A kutatás szerint 

háromszor annyi férfi vallotta be, mint nő, hogy a megengedettnél gyorsabban ment. 

A tipikus sebességlimitek – a városi 50 km/h, az országúti 90 km/h, valamint a sztrádán 130 km/h – tekintetében tavalyhoz képest nem történt érdemi változás. Lakott területen belül és kívül az 50-es és 90-est korlátozást a jogosítvánnyal rendelkezők közel 60 százaléka saját állítása szerint betartja. 

A kutatásból látszik az is, hogy az autósok leginkább gyorshajtás miatt kaptak bírságot az utóbbi három évben: 14 százalékuk fizetett büntetést emiatt. A válaszadók 11 százalékát a parkolási szabályok megszegése miatt büntették meg, mindössze 3 százalékuknak kellett telefonálás miatt fizetnie. 

Borítókép: sebességmérő kamera az út mentén (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.