Átrendeződés a befektetési alapokban

A tőkevédett alapokba februárban 1,8 milliárdnyi tőke érkezett, ahol a vagyon növekedése a kategóriák között a legerősebb volt februárban.

Magyar Nemzet
2022. 03. 16. 12:30
null
Szöul, 2021. február 17. A kriptodevizák árfolyamait mutató kijelzõ elõtt megy egy nõ Szöulban 2021. február 17-én. Történetében elõször 50 000 dollár fölött járt kedden a Bitcoin árfolyama. A világ legfontosabb és legismertebb kriptovalutájának értéke 2021-ben eddig 70 százalékkal nõtt. MTI/EPA/Kim Csul Szo Fotó: Kim Csul Szo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon február során 1,1 százalékkal, azaz összeg szerint 85 milliárd forinttal 7565 milliárd forintra. 

A vegyes alapoknál hárommilliárd forint értékű tőkebeáramlás volt februárban, amely továbbra is a legmagasabb érték a befektetési kategóriák között 

– közölte szerdán a távirati irodával a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). Mint írták, a hozamok ezúttal nem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így a kategória vagyona 1,4 százalékkal 1728,3 milliárdra csökkent a második hónapban.
A havi részletezés szerint a részvényalapokba 1,7 milliárd forint tőke áramlott be – a növekedést az árfolyammozgások ezúttal nem segítették. Így a részvényalapok vagyona mérséklődött 6,3 százalékkal 783 milliárd forintra, ez a legnagyobb csökkenésnek számít a különböző befektetési kategóriákban. 
Egy januárban elindult alapnak köszönhetően 

a tőkevédett alapok esetében februárban 1,8 milliárdnyi tőke érkezett, így a vagyon 4,4 százalékkal nőtt, 

amely a kategóriák között a legerősebb növekedést mutatta, ahol az összvagyon immár 39,2 milliárd forint.

Az abszolút hozamú alapok esetében jelentős tőkekiáramlás történt 4,7 milliárdos értékben, miközben a hozamok is kedvezőtlenül alakultak. Ebben a kategóriában 4 százalékkal 861,3 milliárd forintra csökkent az eszközérték. 

A Bamosz adatai szerint a pénzpiaci alapokból 0,4 milliárd forint értékű tőke távozott, amely csökkenést a hozamok nem tudták teljes egészében korrigálni, ezért összességében 0,3 százalékkal 27,9 milliárd forinton állt meg a vagyon összértéke ezen a területen. 

Fotó: MTI/Jászai Csaba

Ugyancsak tőkekiáramlás történt a kötvényalapokból 4 milliárd forint összegben, de a hozamokkal együtt a csökkenés mindössze 0,2 százalékos, értékben 1496,6 milliárd forintot tett ki. 

Az ingatlanalapokból februárban 1 milliárdnyi tőke távozott, de a nettó eszközérték emelkedett a hozamok és az árfolyammozgások közreműködésével kereken egy százalékkal 1706,3 milliárd forintra. 

Ezzel szemben tőke érkezett az árupiaci alapokhoz 0,3 milliárd forint összegben februárban, de a hozamok nem erősítették ezt, aminek köszönhetően a kategória vagyona 1,2 százalékkal 62 milliárd forintra csökkent. 

Borítókép: Kriptodeviza árfolyamok a szöuli tőzsdén (Fotó: MTI/EPA/Kim Csul Szo)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.