időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Idén is rekordszinten az útfelújítások

Magyar Nemzet
2022.03.16. 09:27 2022.03.18. 13:45
Idén is rekordszinten az útfelújítások

Tavaly a mintegy 1250 kilométeren megkezdett útfelújításokkal évtizedes csúcsot ért el a szolgáltatási színvonal fejlesztése a közúti közlekedésben, ami idén folytatódhat az időjárás kedvezőbbre fordulásával. A kivitelezők tavasszal ismét egyre több helyszínen láthatnak hozzá a munkálatokhoz: 

a tervek szerint 2022-ben összesen több mint másfél ezer kilométeren újulhatnak meg útszakaszok 

– közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

 Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kifejtette: a közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára. 

A kormány jelentős forrásmennyiséget mozgósít a 2010 előtt felhalmozott karbantartási lemaradás ledolgozása érdekében. Az elmúlt évtizedben több mint hatezer kilométeren állítottak helyre főként alsóbbrendű utakat. 

A Magyar Közút 2021-ben megindított beruházásaiban összesen mintegy 480 szakasz újul meg összesen 1276 kilométeren – jelezte. 

Az államtitkár azt is felidézte, hogy tavaly az eredetileg tervezett ezer kilométerhez képest negyedével több útszakasz rendbetétele készült el vagy kezdődött meg, amely arány ebben az évben magasabb lehet. 

A több mint 1500 kilométernyi út felújításra szánt háromszázmilliárd forintot meghaladó összértékű beruházások túlnyomó hányadát a gazdasági növekedésnek köszönhetően a hazai költségvetés terhére valósíthatjuk meg. 

A vidék megerősítését szolgálják a Magyar falu programban az alsóbbrendű utak korszerűsítésére szánt források is – fogalmazott Mosóczi László.

 Eszerint számos főútszakasz helyreállítása és a kistelepülési bekötőutak rendbetétele is megtörténik. 

 

– 2010 óta példátlan mennyiségben végezhettünk teljes körű felújításokat a hazai közúthálózaton, évről évre egyre több forrás jutott a munkálatokra. Így a korszerűsítésen átesett szakaszok száma is dinamikusan növekedett. A korábbi időszakban a beavatkozásokra leginkább a mellékúthálózaton van szükség, ezért összpontosítottuk erőinket elsősorban az alsóbbrendű utakra. A Kiemelt társadalmi igények program keretein belül viszont idén már számos főútszakasz felújítása is megvalósulhat – közölte Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 


Útfelújítások 2022-ben: Kecskemétnél összesen 44 kilométeren újul meg az 52-es, Gyöngyösnél több mint 13 kilométeren a 24-es főút. A 11-es főút hét kilométeres szentendrei és a 31-es tíz kilométeres maglódi szakaszán is dolgoznak majd a munkagépek. A leghosszabb egybefüggő szakaszként az 54-es főút mintegy 23 kilométerét teszik rendbe Helvécia, Jakabszállás, Bócsa térségében. Sávolynál az M7 egy kilométeres szakaszán végeznek majd az autópálya műszaki állapotát javító beavatkozást.

 

 

(Borítókép: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai dolgoznak a Csobánka és Pilisvörösvár közötti úton Fotó: Mohai Balázs MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.