Előrelépés a szélturbinák fenntarthatóságáért

A napokban mutatták be az első száz százalékban újrahasznosítható szélturbinalapát prototípusát.

Dóka Milán
2022. 04. 08. 17:49
Power through brown coal vs renewable energy
Power through brown coal vs renewable energy Fotó: PATRICK PLEUL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban mutatták be az első száz százalékban újrahasznosítható szélturbinalapát prototípusát a ZEBRA (Zero WastE Blade ReseArch) nevű nemzetközi projekt keretében. Az együttműködés az IRT Jules Verne francia kutatóközpont vezetésével 2020 szep­temberében kezdődött, amely a maga nemében egyedülálló vállalás volt, és a szélenergia-szektor legnagyobb ipari vállalatait tudta egyesíteni. 

A projekt célja a hőre lágyuló szélturbinalapátok újrahasznosíthatóságának elérése volt, amelynek óriási műszaki, gazdasági és környezetvédelmi jelentősége lehet.

Ennek révén ezután a szélerőmű-ágazat teljes mértékben fenntarthatóvá válhat a fejlesztők szerint. Jelenleg ugyanis a leszerelt turbinalapátok világszerte újrahasznosítás nélkül a földbe elásva végzik.

A világ legnagyobb, 62 méter hosszú, hőre lágyuló lapátprototípusát a projektben részt vevő LM Wind Power dán szélturbinarotor-gyár építette a Spanyolországban található ponferradai üzemében, amelyet egyévnyi tervezési, fejlesztési és tesztelési munkafázis előzött meg, és amelyet a projektben részt vevő nemzetközi vállalatok, mint például a GE támogattak.

Ennek az újfajta szélturbinalapátnak az újrahasznosíthatósága a folyékony, hőre lágyuló gyantának köszönhető, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy összetartsa a turbina lapátjának vázát adó speciális anyagokat. Az újrafelhasználás egy kémiai folyamattal, úgynevezett depolimerizációval történik, amelynek során hőhatással el tudják választani a gyantát a turbina lapátjának szálaitól, és eközben új, szűz gyanta is létrejön, amely készen áll az újrafelhasználásra. Ez a fajta gyanta hasonló teljesítményre képes, mint a hőre keményedő társai, de kulcsfontosságú egyedi előnnyel: újrahasznosíthatósággal.

A prototípus bemutatása után az LM Wind Power megkezdheti a szélturbinák tesztelését a dániai központjában, hogy ellenőrizze a lapát előállításához használt anyag teljesítményét és a gyártás fenntarthatóságát, és előreláthatólag 2023 végére a szélenergia-szektor már teljesen fenntartható módon működhet.

Borítókép: Németországi szélturbinák egy szénerőmű előtt. Ideje teljesen kizöldíteni a megújuló iparágat (Fotó: Patrick Pleul/dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.