időjárás 17°C Malvin 2022. október 1.
logo

Marad a gabonafélék exporttilalma

Köpöncei Csilla
2022.04.29. 15:55 2022.04.29. 16:25
Marad a gabonafélék exporttilalma

A gabonakivitel tilalmára vonatkozó intézkedés meghosszabbításáról döntött a kormány – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter szerint az állattenyésztők takarmányellátása, illetve a lakossági élelmiszerigények biztosítása érdekében két hónapig, július közepéig érvényben marad a gabona-, olajos- és fehérjenövény-kiviteli bejelentési kötelezettség. 

A miniszter szerint a korábban bevezetett gabona-, olajos- és fehérjenövény-kiviteli bejelentési kötelezettség sikeresnek minősíthető, az intézkedés elérte célját. 

– A rendkívüli világpiaci kereslet ellenére sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátást sikerült megvédeni – hívta fel a figyelmet. A tárcavezető kifejtette, az orosz–ukrán konfliktus továbbra is komoly bizonytalanságot hordoz a mezőgazdasági termények világpiacán, ezért továbbra is szükség van a hazai árumozgások szoros nyomon követésére. 

– Kontrollra van szükség ahhoz, hogy az élelmiszer- és a takarmányipar számára megfelelő mennyiségű termény álljon rendelkezésre. Ha úgy ítéljük meg, hogy a készletet védeni kell, az állam élni fog elővásárlási jogával – hangsúlyozta a tárcavezető. Nagy István leszögezte, a kormány minden lehetséges intézkedést megtesz a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében.

A kormány március elején vezette be az egyes gabonafélékre és olajos magvakra vonatkozó exporttilalmat. Bár máig egyetlen vagonnyi áru kivitelét sem korlátozta az állam, az intézkedésnek mégis azonnali hatása volt a gabonapiac alakulására. Korábban megjelent sajtóhírek szerint a hazánkban bevezetett gabonakiviteli bejelentési kötelezettséghez hasonló intézkedést fontolgat az Európai Bizottság is. A bejelentési kötelezettséggel járó, az egész Európai Unió gabonakereskedelmét láthatóvá tévő információs rendszer Brüsszel szerint hozzájárulna a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartásához. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.