Átmeneti volt a megtorpanás a lakáspiacon

Az év első hónapjainak forgalma kimagaslóan erős volt, az áprilisi visszaesés csak átmeneti lehet.

Magyar Nemzet
2022. 05. 02. 16:45
null
2020.04.01. eladó lakás ingatlan Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent áprilisban a tranzakciók száma az ingatlanpiacon. Országosan 11,9 ezer ingatlan-adásvétel történt a Duna House tranzakciószám-becslése szerint, ami 12 százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához képest, és 18 százalékos visszaesés az idei márciushoz képest.

Az első negyedév forgalma rendkívül erős volt, és megjegyzik, hogy a választások miatt előre hozott és felgyorsított tranzakciók után április elején két visszafogottabb hét következett, de mostanra visszaállt a piac a normál aktivitásba. Ezt mutatja a hosszabb időtávos átlag is, hiszen a 2020-as koronavírusos évet nem beleszámítva, az elmúlt öt év átlagától mindössze ezer tranzakcióval marad el az idei áprilisi adat.

A jelzáloghitel-piac az ingatlanpiaccal ellentétben még áprilisban is jelentősen bővült: a Duna House Pénzügyek adatai alapján 120 milliárd forintos volumen becsülhető. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához is hasonlítva ez több mint tízszázalékos emelkedésnek felel meg, amelyhez a zöldhitel utolsó aktív időszaka is hozzájárult.

A Magyar Nemzeti Bank tényadatai és az utolsó két havi Duna House becslés alapján az első négy hónapban 29 százalékos emelkedéssel, százmilliárd forintos plusznál tart a hitelpiac 2021 hasonló időszakához képest, 

idén így eddig több mint 440 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítottak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.