Jóval több zsebpénzt hozhat az idei nyár

A szezonális diákmunka a tavalyinál akár negyven százalékkal magasabb fizetéssel kecsegtet.

Magyar Nemzet
2022. 05. 28. 15:00
null
Budapest A Gringos Amigos étterem a járvány ideje alatt csak elvitelre készít ételeket. Fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén már jóval több fizetésért vállalhatnak diákmunkát a nyári szünidő alatt a fiatalok, köszönhetően a januártól életbe lépő személyijövedelemadó-mentességnek. 

Idén januártól ugyanis a 25 év alatti munkavállalók szja-mentesen kapják bérüket, vagyis nem terheli bérüket a tizenöt százalékos elvonás. Ez jelenős nettó fizetésemelkedést jelent: egy minimálbérért dolgozó fiatal januári, kézhez kapott fizetése 46,8 százalékkal volt magasabb a decemberihez képest.

A Moore Hungary tanácsadó cég ugyanakkor arra figyelmeztet, a jogviszonytól függően eltérő a fiatalokat érintő elvonás mértéke. Az adómentesség a fiatalok önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmeire egyaránt vonatkozik. A kedvezménynek ugyanakkor van felső határa is: havi 433 700 forintig jár az adómentesség, az összeg feletti jövedelemrész ugyanakkor már adóköteles. A 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot továbbra is levonják a fiatalok bruttó béréből.

A 25. életévének betöltéséig a tanuló, a hallgató nem fizet sem személyi jövedelemadót, sem járulékot. Sőt a foglalkoztatót sem terheli szociális hozzájárulásiadófizetési-kötelezettség. Az iskolaszövetkezet részére kell szolgáltatási díjat fizetni, ám ez az összeg nem jelentős, és a legtöbbször visszajár.

Ha a diák megbízási szerződés alapján dolgozik, a járulékot az önálló tevékenységből származó jövedelmekre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben költséget lehet elszámolni. Járulékot akkor kell fizetni, ha a diák részére fizetett díj eléri a minimálbér összege alapján meghatározott díjat, amely idén napi kétezer forint. Munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban a munkáltatónak is keletkezik 13 százalékos szocho-kötelezettsége.

 

Borítókép: Illusztráció Fotó: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.