időjárás 27°C Ottó 2022. július 2.
logo
A szezonális diákmunka a tavalyinál akár negyven százalékkal magasabb fizetéssel kecsegtet

Jóval több zsebpénzt hozhat az idei nyár

Magyar Nemzet
2022.05.28. 15:00
Jóval több zsebpénzt hozhat az idei nyár

Az idén már jóval több fizetésért vállalhatnak diákmunkát a nyári szünidő alatt a fiatalok, köszönhetően a januártól életbe lépő személyijövedelemadó-mentességnek. 

Idén januártól ugyanis a 25 év alatti munkavállalók szja-mentesen kapják bérüket, vagyis nem terheli bérüket a tizenöt százalékos elvonás. Ez jelenős nettó fizetésemelkedést jelent: egy minimálbérért dolgozó fiatal januári, kézhez kapott fizetése 46,8 százalékkal volt magasabb a decemberihez képest.

A Moore Hungary tanácsadó cég ugyanakkor arra figyelmeztet, a jogviszonytól függően eltérő a fiatalokat érintő elvonás mértéke. Az adómentesség a fiatalok önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelmeire egyaránt vonatkozik. A kedvezménynek ugyanakkor van felső határa is: havi 433 700 forintig jár az adómentesség, az összeg feletti jövedelemrész ugyanakkor már adóköteles. A 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot továbbra is levonják a fiatalok bruttó béréből.

A 25. életévének betöltéséig a tanuló, a hallgató nem fizet sem személyi jövedelemadót, sem járulékot. Sőt a foglalkoztatót sem terheli szociális hozzájárulásiadófizetési-kötelezettség. Az iskolaszövetkezet részére kell szolgáltatási díjat fizetni, ám ez az összeg nem jelentős, és a legtöbbször visszajár.

Ha a diák megbízási szerződés alapján dolgozik, a járulékot az önálló tevékenységből származó jövedelmekre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben költséget lehet elszámolni. Járulékot akkor kell fizetni, ha a diák részére fizetett díj eléri a minimálbér összege alapján meghatározott díjat, amely idén napi kétezer forint. Munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban a munkáltatónak is keletkezik 13 százalékos szocho-kötelezettsége.

 

Borítókép: Illusztráció Fotó: Teknős Miklós

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.