Két nap maradt a jövedelemadó bevallására

Aki egyetért a NAV által elkészített tervezetben foglaltakkal, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik az irata.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 12:22
adóbevallás
Adóbevallás, SZJA Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak két nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határidejéig – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a május 20-i kötelezettség kapcsán. 

Jelezték, hogy 

meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a budapesti és a megyeszékhelyen lévő központi adóhatósági ügyfélszolgálatok, 

amelyek ezekben a napokban 8 óra 30 perctől 18 óráig fogadják az adózókat. 

– Aki egyetért a NAV által elkészített iratokban foglaltakkal és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete – emelte ki a hatóság. Ezt a tervezetet május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni, amit legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen. 

Azok az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az adóbevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták kézhez a dokumentumokat. A NAV szerint tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót is, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható. 

– Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot kell kitölteni és visszaküldeni két napon belül 

– jelezték.
Mint minden más hasonló kötelezettség teljesítésekor, az szja befizetésnél is az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk közlemény rovatában mindenkinek fel kell tüntetni – ennek híján az adóhatóság csak késve tudja a befizetett összeget az adózóhoz kapcsolni.
Segítséget kaphatnak azok, akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában vagy a bevallás kiegészítésében, esetleg az 1+1 százalék felajánlásában. Akiknek kérdése van, hívhatják a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon, ahol a hivatal munkatársai május 18-án és 19-én 18 óráig, május 20-án 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Borítókép: ha egyetért az adózó a NAV tervezetével, nincs teendője (Fotó: Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.