időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Két nap maradt a jövedelemadó bevallására

Magyar Nemzet
2022.05.18. 12:22 2022.05.18. 14:39
Két nap maradt a jövedelemadó bevallására

Már csak két nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határidejéig – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a május 20-i kötelezettség kapcsán. 

Jelezték, hogy 

meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a budapesti és a megyeszékhelyen lévő központi adóhatósági ügyfélszolgálatok, 

amelyek ezekben a napokban 8 óra 30 perctől 18 óráig fogadják az adózókat. 

– Aki egyetért a NAV által elkészített iratokban foglaltakkal és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, annak május 20-ával automatikusan bevallássá válik a tervezete – emelte ki a hatóság. Ezt a tervezetet május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni, amit legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen. 

Azok az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az adóbevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták kézhez a dokumentumokat. A NAV szerint tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót is, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható. 

– Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot kell kitölteni és visszaküldeni két napon belül 

– jelezték.
Mint minden más hasonló kötelezettség teljesítésekor, az szja befizetésnél is az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk közlemény rovatában mindenkinek fel kell tüntetni – ennek híján az adóhatóság csak késve tudja a befizetett összeget az adózóhoz kapcsolni.
Segítséget kaphatnak azok, akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában vagy a bevallás kiegészítésében, esetleg az 1+1 százalék felajánlásában. Akiknek kérdése van, hívhatják a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon, ahol a hivatal munkatársai május 18-án és 19-én 18 óráig, május 20-án 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Borítókép: ha egyetért az adózó a NAV tervezetével, nincs teendője (Fotó: Kallus György)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.