Az elmúlt évtized legnehezebb meggyszezonja elé néznek a hazai termelők, az óriási aszály miatt várhatóan a meggytermés több tíz százaléka maradhat az értékesíthető méret alatt, az eladhatatlan tételek pedig komoly gazdasági kárt okozhatnak a termelők jelentős részének. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb piaci helyzetképe szerint a hazai feldolgozóipari meggy szezonja az érdi bőtermő fajta betakarításával a múlt hét végén elkezdődött. A betakarítás szempontjából csaknem egyhetes eltérés van az ország különböző részei között: míg a Dél-Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében néhány napon belül be is fejeződik az érdi bőtermő betakarítása, addig az északi és északkeleti termőtájakon lényegében még csak most kezdődik a szüret. A fajta a hazai meggytermés 20-25 százalékét adja.
Míg néhány hete még optimistán nyilatkoztak a szakma szereplői az idei meggyszezonról, az azóta eltelt időben kiderült, hogy az idén sem várható bő meggytermés. Ugyanakkor míg az elmúlt években rendre a tavaszi fagy, illetve a rosszkor jött csapadék és a jégverés tett kárt az ültetvényekben, az idén az aszály miatt számíthatnak a vártnál jóval alacsonyabb hozamokra a termelők.
A FruitVeb legfrissebb becslése szerint 60 ezer tonna körül alakulhat az idei országos meggytermés, sőt a következő napok forrósága még tovább ronthatja a prognózist. Kérdéses az is, hogy a gyümölcsfákon lévő mennyiségből mekkora hányad lesz az, amely eléri a feldolgozóipar által megkövetelt 18 milliméteres nagyságot, vagyis mekkora lesz a piacon megjelenő árualap.
– Minden, a meggy várható méretére vonatkozó prognózis nagy bizonytalansággal terhelt, de jelenlegi becslésünk az, hogy a hűtő- és konzervipar potenciális alapanyagbázisát adó érdi bőtermő és a fürtös meggyfajták együttes termésének 20-40 százaléka nem fogja elérni a betakarításig az elvárt méretet, így sem a feldolgozóiparban, sem friss áruként nem tudják eladni a gazdálkodók – hívta fel a figyelmet a szakmaközi szervezet. Az apró meggyet a rossz lékihozatal miatt a léipar sem tudja hasznosítani, ráadásul ekkora mennyiséggel és az apró meggy minőségével várhatóan a pálinkaipar sem tud mit kezdeni.