Minden eddiginél több irányból indulnak vonatok a Balatonhoz

Ahonnan nincs közvetlen vasúti kapcsolat, onnan új buszjáratok indulnak – közölte Vitézy Dávid, az új közlekedési államtitkár.

Magyar Nemzet
2022. 06. 05. 10:33
Fotó: MÁV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország számos településéről javul a Balaton elérése az idei szezonban új vonat-, illetve buszjáratokkal – ahonnan nincs vasúti kapcsolat, új buszjáratok indulnak – közölte a közösségi oldalán Vitézy Dávid. Az új kormány közlekedéspolitikáért felelős államtitkárként Vitézy hangsúlyozta,

minden eddiginél több irányból indulnak vonatok a Balatonra.

Az újdonságok közül a következőket emelte ki a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára:

  • Hétvégén már öt járaton lehet utazni emeletes KISS motorvonattal a Balaton déli partjára vagy a Balaton déli partjáról (Szolnok–Újszász–Nagykáta–Budapest–Fonyód, Nyíregyháza–Debrecen–Budapest–Siófok, Szob–Vác–Budapest–Fonyód, Szolnok–Cegléd–Budapest–Siófok és vasárnaponként Fonyód–Budapest).
  • Az Aranypart expressz minden nap jár, nemcsak Nyíregyházától, hanem egészen Záhonytól Fonyódig.
  • A déli partról gyorsan haza lehet érni vasárnap este az Esti csók nevű, a névhez méltóan szintén KISS motorvonatból kiállított új, helyjegyes mentesítővel Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig. A vasárnap esti zsúfoltság elkerülésére induló új járat este 6-kor indul Fonyódról, és menetrend szerint 20 óra 8 perckor már Kelenföldön van.

Vitézy Dávid közölte, a balatoni menetrendben még számos fejlesztés helyet kap:

  • több lesz az éjszakai vonat,
  • bemutatkoznak az új étkezőkocsik,
  • több vonaton, például az északi part felé közlekedő vonatokon is elérhető lesz az 1. osztály.

Tavaly a teljes balatoni forgalom több mint 22 százalékkal nőtt a 2020-ashoz képest, a 2,134 milliós teljes utasszám alig marad el a 2019-es, világjárvány előtti adattól. Minden remény megvan arra, hogy idén – az új járatoknak, fejlesztéseknek köszönhetően is – rekord születik

– jegyezte meg Vitézy Dávid.

A közlekedéspolitikai államtitkár egy másik posztjában arról írt, hogy a Volánbusz Zrt. hálózatán június 16-án, a tanítási szünet kezdetén kezdődik a nyári szezon. Az új nyári menetrend szerint többek között:

  • Közvetlen autóbuszjárat indul Salgótarjánból Siófokra csütörtöktől vasárnapig a 21-es út menti településeket is érintve.
  • Ebben a szezonban gyakrabban indul az Eger–Gyöngyös és a Balaton között közlekedő autóbuszjárat: a nyári tanszünetben már minden nap jár. Ez Gyöngyös és Siófok között expresszjáratot jelent, majd a déli part valamennyi települését érintve Keszthelyig és Hévízig biztosít közvetlen kapcsolatot.
  • A Szegedről, Kecskemétről és Békéscsabáról nyáron vagy egész évben a Balatonhoz közlekedő járatok menetrendje is módosul, hogy minél több településről és minél kedvezőbb csatlakozási lehetőségekkel utazhassanak a nyaralók.
  • A Dél-Dunántúl térségében is folytatódik a Balaton elérhetőségének fejlesztése. Többek között a rendkívüli népszerű Pécsről és Komlóról Balatonlelle és Fonyód érintésével Balatonmáriafürdőig közlekedő autóbuszjárat idén nyáron péntekenként is jár, hétvégén pedig Zalakarosig meghosszabbítva biztosít közvetlen utazási lehetőséget. Pécsről és Kaposvárról pedig már nemcsak a kora reggeli és délelőtti, hanem a délutáni időszakban is eljuthatunk a tó Balatonlelle és Keszthely közötti településeire.

Vitézy Dávid azt írta,

a frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültek a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, és számos, korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hoztak döntést.

Borítókép: Vonat a Balaton déli partján (Fotó: MÁV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.