Mire figyeljünk tűzifa vásárlásakor?

Ha száraz fával fűt, akár harminc százalékot is spórolhat – többek között erre hívja fel a figyelmet a Nébih.

Magyar Nemzet
2022. 07. 27. 9:30
tűzifa
Tüzifa fahasábok Füzér Várának fuzer fuzeri füzéri felújitása 2019.11.29 20191129 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Námeth András Péter/Szabadföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifabeszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifavétel előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala hathatós segítséget jelenthet. 

A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel  biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése – olvasható a Nébih közlésében.

A Nébih-ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el. Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifahirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék. 

Azonban a hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett az is fontos, hogy a vásárlók is felkészültek legyenek a tűzifarendelés előtt.

A Nébih pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat:

  • Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébihnél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosítószámmal rendelkezik.
  • A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa-közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
  • Ha hirdetés alapján vásárol, akkor ellenőrizze, hogy szerepel-e benne az EUTR-azonosító. Enélkül érdemes más eladót keresni.
  • Ha van EUTR-azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján.
  • Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!
  • Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!
  • Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
  • Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
  • Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR-számhoz tartozó névre utaljon.
  • Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
  • Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
  • Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol, igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.
  • Ha száraz fával fűt, akár harminc százalékot is spórolhat!
  • Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nébihnek.

 

Vásárlás előtt tájékozódjon a Nébih tematikus oldalán, ahol a tájékoztatók mellett ellenőrizheti a jogszerűtlen hirdetések adatait, a jogsértők listáját, valamint lekérdezheti a választott kereskedő EUTR technikai azonosító számát – hangsúlyozza a hivatal. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.