Az üzemanyagár- és a rezsiváltozás jelentős hatással van az ingatlanpiacra

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az új lakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. A szakértő a használt lakások piacán átrendeződésre számít, míg a Kádár-kocka méretű házak pedig másodvirágzásukat élhetik a közeljövőben.

Horváth Éva
2022. 08. 13. 18:49
null
Kádár-kocka ház Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rezsiintézkedések változása miatt kialakult helyzet nyertesei egyértelműen a panellakások tulajdonosai, a vesztesek pedig az egyedül élő, idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagy polgári lakásukat vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit – véli Sziszák György, a Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetője. 

Két téma foglalkoztatja most napi szinten a magyar lakosságot, az üzemanyag-elérhetőség és a rezsiváltozás, mindkettő jelentős hatással van az ingatlanpiacra. 

Alig egy hónapja jelentette be a kormány, hogy augusztustól változnak a rezsicsökkentés feltételei, és az átlagfogyasztás felett lakossági piaci árat kell majd fizetni. Ez a módosítás szinte rögtön érezhető hatást gyakorolt az ingatlanpiacra a keresleti és a kínálati oldalon egyaránt, mert mindenki éjt nappallá téve kezdett el azon gondolkozni, hogyan csökkenthetné leginkább a rezsiköltségeit, mi lenne számára a legkifizetődőbb megoldás.

Sziszák György megítélése szerint hirtelen sokan szabadulnának a régebbi építésű, nagy alapterületű házaiktól, és éppen miattuk ezzel egyidejűleg nőtt a 60 pluszos lakások iránti kereslet.

 – Nehéz most hosszabb távon jóslatokba bocsátkozni, de abban biztos vagyok, hogy a megyeszékhelyeken a korszerű, új lakások piaca akár 10-15 százalékot is bővülhet az elkövetkező időszakban – fogalmazott a szakember, megjegyezve, hogy jelenleg az új iker- és családi házakra kisebb az érdeklődés, ami a magas kamatterheknek, illetve a zöldhitelek hiányának tudható be. Majd hozzátette: a használt lakások esetében várható a leglátványosabb átrendeződés. Mint fogalmazott, a panellakások még a mostani túlárazottságukhoz képest is drágábbak lesznek, akár még 20 százalékkal is nőhet az az összeg, amit a piac hajlandó lesz adni értük, persze csak akkor, ha fűtésköltségük a jelenlegi szinten marad. 

Ezzel szemben a nagy családi és polgári öröklakásokhoz sokkal jobb áron lehet majd hozzájutni, mint a valódi értékük. Ennél a kategóriánál Nyíregyházán akár 350 ezer forintos négyzetméterárat is el tud képzelni az ingatlanszakértő.

 A trend miatt az idősebb korosztály, az egyedül élő hölgyek lehetnek majd a jelenlegi helyzet legnagyobb vesztesei, akiknek azért kell elhagyniuk nagy polgári lakásaikat, házaikat, mert nem fogják tudni kifizetni a nagymértékben megemelkedett gáz és villamos energia árát. 

– A panellakások tulajdonosai pedig egyelőre nyertesnek érezhetik magukat, akár bérbe adják, akár saját maguk használják az ingatlanjukat – értékelt Sziszák György.

A Sziszák és Társa Építőipari Kft. ügyvezetője szerint újra eljött az ideje a száz négyzetméteres Kádár-kockáknak, mert ezen méretű házak rezsije – megfelelő odafigyeléssel – az átlagfogyasztáson tartható és kigazdálkodható az átlagos magyar bérekből. Aki pedig lakásban gondolkozik, annak a szakember egy távfűtéses panelt vagy egy korszerű új építésűt javasol. Utóbbi azért lehet jobb választás, mert energetikai szempontból korszerűbb, hatékonyabb és hosszabb távon szolgálhatja ki egy család igényeit.

Sziszák György felhívta arra is a figyelmet, ma már napelem nélkül elképzelhetetlen egy iker- vagy egy családi ház, de mindenkinek azt tanácsolja, a fogyasztást jó előre számolja ki és csak olyan teljesítményű rendszert építtessen, ami várhatóan nullára csökkenti az elektromos áram felhasználását. Ennek továbbfejlesztett megoldása lehet a háznál kialakított elektromos akkumulátor-rendszer, amely eltárolja majd a megtermelt többletenergiát. A gázfűtés helyett pedig át kell gondolni az elektromos fűtőfilmes megoldásokat, ekkor ugyan sokkal több napelemre lesz szükség, de még mindig olcsóbb lesz, mintha gázzal fűtenénk. Szóba jöhet régi gázkazánok kondenzációs vagy elektromos kazánra cserélése is.

Borítókép: Újra eljött az ideje a száz négyzetméteres Kádár-kockáknak (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.