Elkészültek a takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium kidolgozta annak a támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartóknak nyújt segítséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 06. 14:05
Hajdúszoboszló, 2022. június 26. Megkezdődött az aratás, Hajdúszoboszló határában, ahol gépekkel vágják és takarítják be az ősziárpát. A hagyomány szerint az aratás kezdete, Péter-Pál napja, az aratás Szent Iván nap környékén indul és a legkorábban érő kalászosok - az őszi meg a tavaszi árpa - betakarításával kezdődik, ám a rozs, majd a búza Péter Pál nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárminisztérium (AM) az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs döntése alapján kidolgozta annak a hárommilliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az MTI-nek szombaton elküldött közleményben a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatási konstrukció kedvezményezettjei azok a juh-, kecske- és szarvasmarhatartók, akik a 2022-es évben termeléshez kötött támogatás iránti igényt nyújtottak be. Valamint azok, aki a 2021. évi „kecske csekély összegű támogatásban” részesültek, az egységes nyilvántartási és azonosítási rendszerbe (ENAR) 2022. augusztus 1-jéig bejelentett állategyedek után.

A miniszter kifejtette, a támogatást a takarmányszállításához szükséges kilométer alapján számolják el, ennek igazolására az állattartóknak 2022. június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumot (szállítólevél, fuvarlevél, menetlevél), vagy azok másolati példányát kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara illetékes falugazdászaihoz szeptember 26-áig.

A falugazdászhoz benyújtott dokumentumoknak külön-külön vagy akár együttesen tartalmazniuk kell minimálisan az alábbi adatokat: az adott bizonylat azonosítószámát (például sorszám, bizonylatszám), a szállítólevél-bizonylatot kiállító adatait, illetve a kiállításának dátumát, a számla számát (ha a szállítólevél számla alapján készült), a szállított termék nevét (széna, szalma, szenázs, szilázs, illetve ezek alapanyagai) és ezek mennyiségét, a címzett (azaz az állattartó) nevét, címét (ahová a terméket szállítani kell), a kiállító és átvevő aláírását, valamint a szállított termék szállításához szükséges távolság megjelölését kilométerben.

Nagy István kitért arra is, hogy a támogatás tervezett mértéke kilométerenként 300 forint azzal, hogy egy állattartó legfeljebb 3000 kilométerre nyújthat be támogatási igényt. A takarmányszállítási támogatást az egyes állattartók legfeljebb 35 ezer euró egyéni keretösszegig vehetik igénybe. A támogatási kérelmeket a tervek szerint 2022. október 3–9. között lehet benyújtani elektronikus úton a Magyar Államkincstárnak.

Az államkincstár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján minél előbb, de legkésőbb 2022. december 23-áig dönt a hozzá beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről – ismertette az agrárminiszter.

 

Borítókép: Aratás Hajdúszoboszló határában (Fotó: MTI/Oláh Tibor)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.