Extrém szárazság sújtja Franciaországot

A Franciaországban hetek óta tomboló hőség és a rendkívüli csapadékhiány miatt néhány folyónak kritikusan alacsony a vízállása, több csatornán is le kellett állítani a hajózást. A Rajna vízszintje csupán pár centiméterre van attól, hogy bizonyos szakaszain hajózhatatlanná váljon. A súlyos szárazság takarmányhiányhoz vezethet, ezértt veszélybe kerülhet a franciaországi tejellátás is.

V4NA
2022. 08. 08. 6:05
null
Hajdúszovát, 2016. január 1. Kukoricatábla repedezett termőföldje a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már eddig is óriási problémákat okozott Franciaországban a rendkívüli szárazság, szinte az összes megyében vízkorlátozást rendeltek el. A környezeti átmenetért felelős miniszter augusztus 5-én tett nyilatkozata szerint több mint száz településen már ivóvíz sincs, a helyzet azonban tovább romlott. Már a legnagyobb francia folyók is érintettek, a hajózható vízi utakat kezelő Voies Navigables de France (VNF) adatai szerint közel 580 kilométernyi vízi útvonal van zárva az általa kezelt 6700 kilométernyi folyóból, írja a Le Figaro. A lap arról is beszámol, hogy a Rajna vízhozama drasztikusan csökkent, a VNF július végén Strasbourgban az átlagos vízhozam felét mérte.  

A teherhajók kénytelenek a harmadára csökkenteni rakományukat, hogy a hajó alja ne érje el a folyó medrét. A folyó szintje a német területen még kritikusabb. A Die Welt című lap beszámolója alapján a kereskedelmi szempontból kiemelten fontos Kaub térségében a vízszint csupán néhány centiméterre van attól, hogy járhatatlanná váljon a folyó. 

A Berenberg befektetési bank szerint a kialakult helyzet miatt sokkal nehezebbé válik az orosz gáz alternatívájaként használandó szén szállítása is, melynek körülbelül egyharmada a Rajnán történik.

Franciaország délnyugati régiójában is nagy gond van a folyókkal. A Garonne vízhozama általában 70-100 köbméter/másodperc szokott lenni ilyenkor, most azonban csak 40, emiatt 25 millió köbméter vizet kellett pótolni a víztározóban tartalékon lévő 80 millió köbméterből. A Le Figaro kiemeli, hogy a Garonne rendkívül fontos szerepet tölt be a régióban, ugyanis több mint egymillió lakost lát el ivóvízzel, a környék mezőgazdasági területein pedig 70 000 hektárt öntöznek a folyó vizéből, továbbá a Golfech atomerőművet is azzal hűtik.

A Loire vízszintje is meredeken csökkent, a július elején szokásos 475 köbméter/másodperc hoz képest mindössze 121 a vízhozama. Az egyik folyami turizmussal foglalkozó hajótársaság bejelentése szerint a folyó egyes szakaszain egyre nehezebb áthaladni, van, ahol már szinte a meder alját súrolják a hajók, ezért bizonyos úti célokat kivettek a programból.

A rendkívüli aszály azonban nem csak a folyók vízhozamára és a vízi közlekedésre van negatív hatással, a csapadékhiány miatt könnyen előfordulhat, hogy az év végére elfogy a tej. 

A legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA sajtóközleményt adott ki, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy a drámai következményekkel járó történelmi szárazság elsősorban a gazdálkodókat érinti. A szakszervezet hangsúlyozza, hogy a termésbiztonság legfontosabb feltétele az lenne, hogy az illetékesek gondoskodjanak az öntözéshez megfelelő víztartalékok biztosításáról. 

A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy az aszály nagyban befolyásolja a tej előállítását is, és félő, hogy ha nem javul a helyzet, akkor az év végére súlyos tejhiány lesz az országban. A tejelő állatok etetéséhez ugyanis takarmányra, elsősorban lucernára és kukoricára van szükség, de mivel a termés rendkívül rossz volt a szárazság miatt, az állatokat nincs mivel etetni. Ha nem lesz tej Franciaországban, az a tejiparra is rendkívül negatív hatással lesz, veszélybe kerülhet például a Franciaország nevével egybeforrt sajtkészítés is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.