Több időt kérnek a kivitelezésre az építkezők

Azok a fejlesztési tervek is előkerülhetnek a fiókból, amelyek engedélyeztetése már reménytelennek tűnt az idő rövidsége miatt.

Forrás: VG.hu2022. 08. 29. 18:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évet nyertek a lakásépítők a kormány július végén született döntésével, amely szerint 2022. december 31. helyett 2024. december 31-ig lehet megszerezni a kedvezményes lakásáfára jogosító jogerős építési engedélyeket. A régóta várt és minden piaci szereplő által üdvözölt döntés azonban nem terjedt ki a kivitelezésre és a használatba adásra megszabott határidő meghosszabbítására, amely változatlanul 2026. december 31. maradt – olvasható a VG.hu cikkében.

Vagyis a hajrá enyhült, azok a fejlesztési tervek is előkerülhetnek a fiókból, amelyek engedélyeztetése már reménytelennek tűnt az idő rövidsége miatt. 

Az viszont csak ősszel derül majd ki, hogy mennyi új lakásépítési terv születik a meghosszabbított áfakedvezmény hatására. 

Fontos lenne azonban a már megszületett intézkedéssel összhangban az építkezők rendelkezésére álló kivitelezési határidő két évvel történő meghosszabbítása, ennek érdekében a VG értesülése szerint az ÉVOSZ a kormányhoz fordult nemrég.

Érvelésük szerint a nagyszámú lakásépítési projekt átfutási ideje négy-öt év, így az ingatlanfejlesztők is tartósan, kiszámíthatóan tudnának lakásfejlesztéseiknél tervezni, ha a használatbavételi határidő 2026. december 31-ről 2028. december végére módosulna. 

Ez biztosíthatja a lakásépítések alapos előkészítését, csökkentheti a kivitelezői kapacitások iránti igények ciklikusságát, egyenletesebbé tehetné a piac egészét – érvelnek az építőipari vállalkozók. 

A kedvezményes áfával kínált lakások befejezési határidejének meghosszabbításához a döntés adóbevételi vonzata miatt a pénzügyminiszter támogatása elengedhetetlenül szükséges.

Nyomós érv, hogy az építőipar piacán mintegy 20 százalékos részarányt képvisel a lakásépítés és -felújítás.

A lakosság részére végzett lakásépítési kivitelezés különösen a mikro- és kisvállalkozások számára teremt munkalehetőséget. 

Az új lakások építéséhez 2015-ben hozzákapcsolt 5 százalékos áfa lehetősége számottevő lendületet adott a lakásépítésnek, ami a használatbavételi engedélyek számának felfutásában is megmutatkozott.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.