Rekordszámú hitelszerződést kötöttek a háztartások

A Magyar Nemzeti Bank nyilvánosságra hozott adatai alapján 2021-ben rekordot döntöttek a háztartások által megkötött hitelszerződések – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner2022. 08. 29. 14:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es év egészét véve a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai ellenére mind a lakosság, mind pedig a vállalkozások hitelállománya képes volt bővülni. Ebben értelemszerűen szerepet játszott, hogy a magyar kormány 2021 október végéig meghosszabbította a hitelmoratóriumot, amelyet eredetileg még 2020 márciusában vezettek be, hogy tompítsák a pandémia lakosságot érő negatív hatásait. Az ide vonatkozó számok is érdekesek, hiszen míg 2020 májusában a lakossági hitelállományok 55 százaléka, valamint a vállalati hitelállomány 53 százaléka esett a moratóriumba, addig ezek az arányok 2021 október végére 22, illetve 13 százalékra csökkentek.

2021-es rekord

2021-ben az éves statisztikák szerint 2700 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a háztartások, ami nominálisan tekintve új historikus csúcsként könyvelhető el.

Ennek a 2700 milliárdnak a struktúrája is érdekes. A 2700 milliárdból 470 milliárd volt személyi kölcsön, 550 milliárd babaváró hitel és 1300 milliárd pedig lakáshitel. Ha ezt a három kategóriát jobban megnézzük, akkor azt látjuk, hogy a babaváró a személyi kölcsönnel egyetemben nem volt képes korábbi csúcsait elérni, szemben a lakáshitelekkel, amelyek korábbi rekordjukat is túlszárnyalták.

A bővülés okai

A lakáshitelek ilyen szintű bővülésére alapvetően három tényező volt érdemi hatással. Egyrészt az ingatlanpiaci árak spirális emelkedése, amely azóta is tart. A másik tényező a magyar családtámogatási rendszer bővülése, végül pedig nagy felhajtóerőt jelentett a 2021 októberében elindult Zöldotthon program is. A személyi kölcsönök esetében sokkal inkább arról beszélhetünk, hogy a fogyasztás dinamikus bővülése fűtötte ezeket, valamint érzékenyen reagáltak a THM-plafon 2020-as kivezetésére. A babaváró hiteleknél egyszerűen pedig csupán csökkent a kezdeti óriási lelkesedés, így a magyar kormánynak ezt a támogatási formát érdemes alapjaiban újragondolni a jövőben, annak ellenére is, hogy az alapgondolata teljesen a családok igényeinek teljesítését támogatta – olvasható a Mandiner cikkében.

A Makronóm Intézet is foglalkozott a kérdéssel: ahogy írják, összességében elmondható, hogy a magyar háztartások banki hiteltartozásai tovább nőttek, amelyek a fentebb említett három típusra koncentrálódtak: a lakáshitelekre, a személyi kölcsönökre, valamint a babaváró hitelekre.

A hitelfelvételekben ugyanakkor a magyar társadalom széles körében továbbra is hiányzik a tudatosság, valamint a kellő tájékozódás a lehetőségekről. Ez azért probléma, mert egy hitelfelvétel jelentős kockázatokat hordoz magában, elég csak arra gondolni, hogy a havi vagy esetleg heti törlesztőrészletet rendszeresen és biztonságosan ki kell tudni fizetni, így egy hitelfelvétel mindenképpen előzetes számításokat igényel.

Tippek: mit gondoljon át a hitelfelvétel előtt

A Makronóm Intézet öt tippet ajánl azok figyelmébe, akik hitelfelvételt fontolgatnak: 

  1. Gondolja át és számszerűsítse, hogy tényleg érdemes-e hitelt felvennie!
  2. Tartalékoljon, a minél több, annál jobb elvet érdemes követnie a tartalékképzésben!
  3. Szánjon időt az információgyűjtésre!
  4. Mindig az összkép és az önnek fontos szempontok alapján rangsoroljon és válasszon!
  5. Legyen türelemmel a felvétel során!

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

(Borítókép forrása: MTI/ Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.