Újabb csődegyezségi tárgyaláson dől el a Tungsram jövője

Nem támogatta a gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank a Tungsram kilábalási tervét a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A vállalat beszállítóinak többségét magában foglaló nem biztosított hitelezők csoportjának többsége, 58 százaléka ugyanakkor támogatta az egyezségi javaslatot. A Tungsram átdolgozott egyezségi javaslatával október közepéig újabb tárgyalás várható.

Nagy Kristóf
2022. 08. 08. 19:25
Forrás: VG.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A  Tungsram Operations Kft. beszállítóinak többsége, vagyis a nem biztosított hitelezők 58 százaléka támogatta a vállalat kilábalási tervét és egyezségi javaslatát a hétfői csődegyezségi tárgyaláson. A gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank ugyanakkor nemmel szavazott, így nem született meg az egyezség, vagyis egyelőre nem kerülte el a felszámolást a nagy múltú vállalat – értesült vállalati forrásokból a Magyar Nemzet. 

Az Eximbank azt ugyanakkor támogatta, hogy a Tungsram átdolgozza egyezségi javaslatát, így október 15-ig újabb tárgyalási forduló várható.

A csődtörvény írja elő a csődegyezségi tárgyalást, amelyre az adós cég minden hitelezőjét meghívják, hogy szavazzanak a vállalat továbbéléséről és az ehhez szükséges kilábalási, reorganizációs tervről. 

A Tungsramnál a csődegyezségi tárgyalásra az előírások szerint két típusú hitelező kapott meghívást: a biztosított csoport, amely többségében a finanszírozó bankot jelenti, valamint a nem biztosított csoport, vagyis minden más beszállító. Ahhoz, hogy a cég normális működése visszaálljon, és a csődeljárás megszűnjön, mindkét csoport képviselőinek 50 százalék plusz egy igen szavazata lett volna szükséges.

A Tungsram Operations Kft. hitelezőinek – a súlyozott szavazatok számát tekintve – 85,9 százaléka képviseltette magát a tárgyaláson, 511 fő. A vállalatcsoport reorganizációs tervét Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnöke ismertette. 

A tervezet szerint a Tungsram holdingszerűen épülne fel, amelyben jövőképes, nyereséges ágazatai külön cégekké alakulnak. Ezeknek működéséhez befektetőket vonnának be. Jörg Bauer vevői, partneri szándéknyilatkozatokat is bemutatott, amelyek a budapesti gyár és egyéb ingatlanok megvásárlására, valamint a nagykanizsai üzem további működtetésére vonatkoznak.

A Tungsram csődegyezségi javaslata megerősítette a hazai kkv-k iránt tanúsított felelősséget. Az üzleti terv szerint ugyanis a nem biztosítottak felé a Tungsram 180 napon belül teljes mértékben kiegyenlít minden tartozást tízmillió forintig. 

Ez a 850 hitelezőből a több mint 600 magyar kkv-nak jelent előnyt. A tízmillió forint feletti rész 15 százalékát térítené meg a cég 480 napon belül. Az áfa visszaigénylése miatt ez akár 30-70 százalék megtérülést is jelenthet.

A biztosított csoportnak szóló ajánlat szerint a Tungsram biztosítékok – például ingatlanok, vagyontárgyak – értékesítéséből származó összegek felét minden alkalommal kifizeti, egészen az összes követelés 40 százalékáig. 

A nem biztosított csoport több mint 58 százaléka elfogadta a Tungsram egyezségi javaslatát, ám az Eximbank, a biztosított csoport többségét adó szereplője nem, így a csődegyezség nem jött létre. 

A hitelezők ezután arról szavaztak, támogatják-e a csődegyezségi javaslat átdolgozását legkésőbb október 15-ig, ezt a javaslatot támogatták, az Eximbankkal együtt. Így a Tungsramnak új tervet kell készítenie, amely el kell hogy nyerje az Eximbank támogatását. Újabb csődegyezségi tárgyalás vár tehát a vállalatra és hitelezőire.

Jörg Bauer az eredményre reagálva elmondta, örömmel láttuk, hogy a beszállítók többsége bizalmat szavazott a Tungsram megmentéséhez. A Tungsram-csoport elnöke hozzátette: már holnaptól egyeztetést kezdenek az Eximbankkal arról, hogy milyen tervre mondanának igent a csődegyezség létrejötte érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: VG.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.