Kaliforniában betiltják a gázfűtést és a kazánokat

Az államban 2030-tól betiltják a gázzal való fűtést, és a fűtéshez használt gázkazánokat, hogy ezzel is teljesíteni tudják a környezetvédelmi vállalásokat. A tervek szerint az elektromos fűtés lenne az alternatív megoldás, holott az áramkapacitás már most sem tudja kielégíteni az igényeket.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 09. 27. 11:30
kaliforniai szmog
Trump Administration Officially Withdrawals From Paris Climate Agreement
PASADENA, CALIFORNIA - NOVEMBER 05: The buildings of downtown Los Angeles are partially obscured in the late afternoon on November 5, 2019 as seen from Pasadena, California. The air quality for metropolitan Los Angeles was predicted to be "unhealthy for sensitive groups" today by the South Coast Air Quality Management District. The Trump administration has begun officially withdrawing from the Paris Climate Agreement. A new report by more than 11,000 scientists worldwide states that the planet "clearly and unequivocally faces a climate emergency." Mario Tama/Getty Images/AFP (Photo by MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaliforniai környezetvédelmi ügynökség egyik szervezete, a levegőminőséggel és kibocsátással foglalkozó California Air Resources Board (CARB) a múlt héten egyhangúlag megszavazta azt a tervezetet, amely szerint 2030-tól betiltják a földgázüzemű fűtőberendezések és kályhák használatát. A cél a szmog csökkentése, és az, hogy megfeleljenek a szövetségi ózonszabványoknak, valamint annak a vállalásnak, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését írja elő.

A közösségekkel való érdemi együttműködés révén a CARB az energia- és építési hatóságokkal, valamint a légkör károsanyag-tartalmát figyelő ügynökségekkel együttműködve az egész államra kiterjedő, zérókibocsátású szabványt fogad el – 2030-tól kezdődően az új fűtőberendezéseknek és vízmelegítőknek teljes mértékben meg kellene felelniük ezeknek a kibocsátási szabványoknak.

Ez az intézkedés nem írná elő a meglévő épületekben található fűtőberendezések utólagos átalakítását, de az épülő, illetve a felújításon áteső épületek esetében már csak az új szabványok szerinti technológiát használhatják a lakosok. 2030-tól kezdődően valamennyi Kaliforniában értékesített új fűtőtestnek és víz melegítésére alkalmas eszköznek meg kell felelnie a nullakibocsátású szabványnak. Ez a szabályozás nagymértékben támaszkodna a jelenleg az új és a meglévő otthonok villamosítását előirányzó terveknek, amelyek célja a hőszivattyús technológiák terjesztése.

Ám az a felfogás, miszerint az elektromos fűtőberendezések zérókibocsátásúak lennének, nem veszi figyelembe, hogyan állítják elő a villamos energiát. Jelenleg a megújuló energiaforrások Kalifornia áramellátásának körülbelül egyharmadát teszik ki, a földgáz pedig negyven százalékát.

A tervezet kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban is, hogy az állam villamosenergia-hálózata hogyan fogja kezelni az elektromos fűtőberendezésekből származó új keresletet télen. A kaliforniai otthonok általában kevésbé szigeteltek, mint a hidegebb éghajlatú államokban található épületek, és a kaliforniai közüzemi bizottság a múlt héten – az Egyesült Államokban elsőként – megszüntette az új földgázcsatlakozások építésének támogatását is. Bár a rendelkezést a kibocsátás csökkentésének és a közüzemi számlák mérséklésének módjaként hirdetik, az alapvető kérdés, hogy az állampolgárok hogyan fűtsék ki az otthonukat és miként főzzenek, amikor Kalifornia államban a villamosenergia-kapacitás már jelenleg sem tudja kielégíteni a keresletet.

Korábban az ISO már adott ki figyelmeztetést, a rekordhőségre való tekintettel felszólítva a lakosokat, hogy vegyenek részt az önkéntes takarékosságban, és a munka ünnepének hétvégéjén a hőhullám alatt takarékoskodjanak az energiával. Ennek érdekében azt tanácsolták, hogy a termosztátokat legalább 25 fokra állítsák be, kerüljék a nagyobb elektromos készülékek használatát, ne töltsék az elektromos autóikat, és a redőnyök, illetve a függönyök lehúzásával próbálják meg előhűteni a lakásokat.

 

Borítókép: Szmog Kaliforniában (Fotó: Getty Images/AFP/Matório Tama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.