időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Kaliforniában betiltják a gázfűtést és a kazánokat

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.09.27. 11:30
Kaliforniában betiltják a gázfűtést és a kazánokat

Az államban 2030-tól betiltják a gázzal való fűtést, és a fűtéshez használt gázkazánokat, hogy ezzel is teljesíteni tudják a környezetvédelmi vállalásokat. A tervek szerint az elektromos fűtés lenne az alternatív megoldás, holott az áramkapacitás már most sem tudja kielégíteni az igényeket.

A kaliforniai környezetvédelmi ügynökség egyik szervezete, a levegőminőséggel és kibocsátással foglalkozó California Air Resources Board (CARB) a múlt héten egyhangúlag megszavazta azt a tervezetet, amely szerint 2030-tól betiltják a földgázüzemű fűtőberendezések és kályhák használatát. A cél a szmog csökkentése, és az, hogy megfeleljenek a szövetségi ózonszabványoknak, valamint annak a vállalásnak, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését írja elő.

A közösségekkel való érdemi együttműködés révén a CARB az energia- és építési hatóságokkal, valamint a légkör károsanyag-tartalmát figyelő ügynökségekkel együttműködve az egész államra kiterjedő, zérókibocsátású szabványt fogad el – 2030-tól kezdődően az új fűtőberendezéseknek és vízmelegítőknek teljes mértékben meg kellene felelniük ezeknek a kibocsátási szabványoknak.

Ez az intézkedés nem írná elő a meglévő épületekben található fűtőberendezések utólagos átalakítását, de az épülő, illetve a felújításon áteső épületek esetében már csak az új szabványok szerinti technológiát használhatják a lakosok. 2030-tól kezdődően valamennyi Kaliforniában értékesített új fűtőtestnek és víz melegítésére alkalmas eszköznek meg kell felelnie a nullakibocsátású szabványnak. Ez a szabályozás nagymértékben támaszkodna a jelenleg az új és a meglévő otthonok villamosítását előirányzó terveknek, amelyek célja a hőszivattyús technológiák terjesztése.

Ám az a felfogás, miszerint az elektromos fűtőberendezések zérókibocsátásúak lennének, nem veszi figyelembe, hogyan állítják elő a villamos energiát. Jelenleg a megújuló energiaforrások Kalifornia áramellátásának körülbelül egyharmadát teszik ki, a földgáz pedig negyven százalékát.

A tervezet kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban is, hogy az állam villamosenergia-hálózata hogyan fogja kezelni az elektromos fűtőberendezésekből származó új keresletet télen. A kaliforniai otthonok általában kevésbé szigeteltek, mint a hidegebb éghajlatú államokban található épületek, és a kaliforniai közüzemi bizottság a múlt héten – az Egyesült Államokban elsőként – megszüntette az új földgázcsatlakozások építésének támogatását is. Bár a rendelkezést a kibocsátás csökkentésének és a közüzemi számlák mérséklésének módjaként hirdetik, az alapvető kérdés, hogy az állampolgárok hogyan fűtsék ki az otthonukat és miként főzzenek, amikor Kalifornia államban a villamosenergia-kapacitás már jelenleg sem tudja kielégíteni a keresletet.

Korábban az ISO már adott ki figyelmeztetést, a rekordhőségre való tekintettel felszólítva a lakosokat, hogy vegyenek részt az önkéntes takarékosságban, és a munka ünnepének hétvégéjén a hőhullám alatt takarékoskodjanak az energiával. Ennek érdekében azt tanácsolták, hogy a termosztátokat legalább 25 fokra állítsák be, kerüljék a nagyobb elektromos készülékek használatát, ne töltsék az elektromos autóikat, és a redőnyök, illetve a függönyök lehúzásával próbálják meg előhűteni a lakásokat.

 

Borítókép: Szmog Kaliforniában (Fotó: Getty Images/AFP/Matório Tama)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.