Közös fellépést sürgetnek az agrárkamarák

Egységes fellépést szorgalmaznak a visegrádi országok agrárkamarái az ágazatot érintő történelmi kihívások leküzdésében. A köztestületek a prágai ülésükön felszólították az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az európai zöldmegállapodásban tervezett intézkedéseket, mivel azok csak tovább súlyosbítanák az egyébként is nagyon nehéz helyzetet az unió mezőgazdaságában.

Magyar Nemzet
2022. 09. 16. 11:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Termőföldtől az asztalig stratégia felülvizsgálatára szólították fel az Európai Bizottságot a visegrádi országok agrárkamarái. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák köztestülethez csatlakoztak Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia szakmai szervezeteinek képviselői. 

Véleményük szerint az ennek keretében tervezett intézkedések tovább nehezítenék az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek egyébként is kritikus helyzetét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tanácskozást követően közölte: több, egyenként is súlyos probléma – így például az EU szomszédságában dúló háború, az energiaválság, az infláció, a drasztikusan növekvő termelési költségek és az évtizedek óta nem tapasztalt aszály – együttesen érte az ágazatot, kritikus helyzetbe sodorva ezzel a gazdákat és az élelmiszeripari vállalkozásokat. 

Ezen kihívásokra csak egységes fellépéssel lehet megadni a helyes válaszokat – hangsúlyozták az ülést követően megfogalmazott memorandumban a tanácskozás résztvevői. 

Az érintett országok agrárszakemberei jelezték: az európai zöldmegállapodásban tervezett intézkedések – például a növényvédőszer-használat csökkentése – csak tovább súlyosbítanák az amúgy is nagyon nehéz helyzetet. 

A V4-országok agrárkamarái ezért elutasítanak minden olyan elképzelést, amely az uniós átlag alatti növényvédőszer-felhasználással rendelkező tagállamokban ezen szerek alkalmazásának további mérséklését írnák elő.

A visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői szerint lépéseket kell tenni az ukrán mezőgazdasági termékek harmadik országokba történő eljutását gátló logisztikai problémák felszámolása érdekében. Emellett szorgalmazták, hogy az EU segítse a gazdálkodók energia-önellátásának megteremtését, különös tekintettel a megújuló energiaforrások támogatására.

Borítókép: Memorandumot írtak alá a V4-országok agrárkamaráinak képviselői (Forrás: NAK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.