Megkezdődtek a tárgyalások az új bérmegállapodásról

A kabinet célja, hogy az év végéig megszülessen a megállapodás a felek között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 22. 15:01
Banknotes Background, Hungarian Forints
Banknotes Background, Hungarian Forints Forrás: 123 rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek a versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) a jövő évi minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó tárgyalásai. A kabinet célja, hogy az év végéig megszülessen a megállapodás – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Liga Szakszervezetek Bérkonferencia című szakmai rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Kutnyánszky Zsolt úgy fogalmazott: a 2017-ben indult hatéves bérmegállapodás minden félnek kedvező volt. Az új tárgyalások során a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak figyelembe kell vennie a korábbi egyezség tapasztalatait és a jelenlegi gazdasági trendeket − idézte a távirati iroda. Az államtitkár hangsúlyozta: a foglalkoztatottságot és a munkanélküliséget tekintve is nagyon kedvezők a magyar adatok. 

A kormányzat ugyanakkor dolgozik olyan programokon, amelyeket el tudnak kezdeni, ha a mutatók romlását tapasztalnák, de erre jelenleg nincs szükség – tette hozzá. Szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetben a legfontosabb cél a kedvező trend megtartása, majd a javítása.

Kutnyánszky Zsolt a következő időszak munkaerőpiaci kihívásairól szólva kiemelte a strukturális feszültségeket. Mint mondta, az országon belül jelentősek az eltérések, egyes területeken munkanélküliség, míg máshol munkaerőhiány van, a magyar munkaerőpiac viszont nem mobilis. Rámutatott, hogy vannak társadalmi csoportok, amelyeket fontos bevonni a munkaerőpiacra, példaként említette a nyugdíjasokat, illetve a már nem tanuló fiatalokat.

– A magyar foglalkoztatásban még van tartalék, és a kormány elsősorban arra törekszik, hogy a magyar emberek dolgozzanak, de vizsgálják az alternatív módokat is – fejtette ki.

Az államtitkár nagy kihívásnak nevezte a háborús konfliktust és a szankciók miatti energiaválságot, valamint a zöld és a digitális átmenetet is a gazdaságban, amelyek hatásai szintén megjelennek a munkaerőpiacon. Kutnyánszky Zsolt szintén fontos kormányzati célként említette, hogy Magyarországon 2030-ra teljes legyen a foglalkoztatottság, a 20–64 év közöttiek foglalkoztatási rátája elérje a 85 százalékot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.