Messze még az infláció tetőzése

Elemzők szerint további drasztikus drágulás jöhet.

Magyar Nemzet
2022. 09. 08. 12:20
null
Salgótarján, 2022. május 27. Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban is folytatódott a drágulás, egyelőre nem látszik, mi állítaná meg az inflációt. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggel közzétett adatai szerint augusztusban 15,6 százalékkal nőtt az infláció, ezzel újabb 24 éves rekord dőlt meg. Az élelmiszerárak óriásit ugrottak, legtöbbet a kenyér és a margarin drágult – írja a VG.

A VG elemzői konszenzusa a júliusi 13,7 százalék után augusztusban 16 százalékos emelkedést jósolt, ettől kicsit elmaradt a tényleges adat.

Az augusztusi alacsonyabb érték ugyanakkor azt is jelenti, hogy az adóemelések hatása részben már a júliusi adatban megjelent – foglalta össze Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Hozzátette, hogy a magas inflációs szintet ezen kívül elsősorban az energiaárak szárnyalása okozza, de szerepe van benne a gyenge forintárfolyamnak, az ellátási láncok háború miatti szakadozásának, illetve egyre inkább az aszály miatti nagyon gyenge termésnek is.

Az orosz–ukrán háború, valamint az Oroszország elleni szankciók és részben ezek következtében csökkenő orosz gázszállítások érdemben felülírják az inflációs – és gazdasági – kilátásokat, amelyeknek a hatásai továbbra sem becsülhetők meg teljeskörűen – vélekedett Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A szakértő szerint az egyre tartósabbnak ígérkező magas infláció miatt szükség volt a jegybank kamatemelési ciklusának elindítására, ráadásul továbbra is felfelé mutató kockázatot jelentenek a nyersanyag- és energiaárak hatásai, és az újranyitás utáni felrobbanó kereslet, amelyet a kínálat lassabban tudott követni. A munkaerőhiány miatt várhatóan érdemben megugró bérek és az inflációs várakozások emelkedése miatt az MNB folytathatja a kamatemelési ciklust.

 

A következő hónapokban az átárazások, az adóemelések és a háztartási energiaárak befagyasztásának részleges kivezetése miatt jelentős mértékben tovább emelkednek a fogyasztói árak

 

– ismertette a nem túl kedvező várakozásokat a szakértő.

Suppan Gergely szerint az árkorlátozó intézkedések nélkül az infláció elérhetné a 22 százalékot is, a háztartási energiaárak átlagos fogyasztás alatti befagyasztása nélkül pedig meghaladná a 25 százalékot.

Szintén a pesszimizmus jeleit lehet felfedezni Virovácz Péter szavaiban. Az ING szenior elemzője úgy gondolja, hogy az emelkedő energia- és egyéb inputköltségek miatt továbbra is magas maradhat az átárazás. Úgy véli, hogy a rezsicsökkentés átalakítása is újabb 2-3 százalékponttal növelheti meg a fő inflációs mutatót szeptembertől. Ehhez hozzáadódnak még olyan egyedi hatások, mint a fővárosi parkolási díjszabás rendkívüli átalakítása, valamint a Magyar Telekom által bejelentett közel tízszázalékos, széles körű áremelés.

 

Az üzemanyagárstop októberi lejárata szintén komoly inflációs kérdéseket vet fel. Ha visszatérnek a piaci árak, akkor októberre már bőven 20 százalék fölé is emelkedhet a magyar inflációs mutató

 

– emelte ki Virovácz Péter. Hozzátette, hogy a 2022-es év egészét tekintve 14 százalék körüli átlagos inflációval számolnak, de jövőre akár ennél is magasabb, 15 százalék körüli lehet az átlagos árszínvonal emelkedése.

Borítókép: az üzemanyagárstop októberi lejárata szintén komoly inflációs kérdéseket vet fel (Fotó: Komka Péter/MTI)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.